Softver

BIM pregledač od sada raspoloživ u PlanRadar aplikaciji

OpenBIM rešenje koje nam donosi PlanRadar omogućava preuzimanje IFC fajlova direktno iz Revita, ArchiCAD-a, AllPlan-a ili Navisworksa kao i direktan rad na ovim 3D modelima.

BIM softver postao je nezaobilazni deo svakodnevnog poslovanja arhitekata i građevinaca širom sveta. U većini država korišćenje BIM alata na gradilištima je standardizovano lokalnom regulativom, (kao što je slučaj i u Hrvatskoj ili Sloveniji, dok se u Srbiji još uvek očekuje ovakvo rešenje u budućnosti).

Uključivanje BIM pregledača u aplikaciju za komunikaciju i beleženje nedostataka na gradilištu, kao što je PlanRadar, još jedan je od načina kojim proizvođači digitalnih alata za građevinsku industriju prevazilaze neke od najizraženijih problema sa kojima se korisnici susreću, među kojima je i međusobna neusklađenost raspoloživih softverskih rešenja.

Svaki komentar se lako unosi, a zatim i delegira i komunicira sa članovima tima kojima je data informacija potrebna.

„Svakodnevna saradnja sa profesionalcima u regionu navela nas je da detaljno razmislimo o tome na koji način možemo da pomognemo struci u praksi. Zbog toga smo stvorili i do danas konstantno unapređujemo naš proizvod – PlanRadar, softversko rešenje bazirano na cloud tehnologiji, koje građevinskoj, kao i industriji nekretnina, omogućava laku i jednostavnu komunikaciju, evidenciju defekata i razmenu informacija, putem mobilnog telefona ili računara, bez obzira na prethodno predznanje, raspoloživu tehnologiju, kao i to da li vam je internet dostupan u datom trenutku. Poslednja od inovacija u okviru PlanRadar aplikacije, BIM pregledač, još jedan je u nizu koraka koji preduzimamo kako bismo inženjerima u regionu obezbedili sveobuhvatan i prihvatljiv alat za svakodnevno poslovanje“ – navodi Bojan Petković, direktor kompanije PlanRadar za Jugoistočnu Evropu.

BIM model „za poneti“

PlanRadar pregledač BIM modela, od skora dostupan u aplikaciji, omogućiće građevinskim i timovima koji rade na poslovima održavanja nekretnina da na raspolaganju imaju BIM modele „za poneti“. OpenBIM rešenje koje nam donosi PlanRadar omogućava preuzimanje IFC fajlova (format koji koristi BIM tehnologija) direktno iz Revita, ArchiCAD-a, AllPlan-a, Navisworksa, itd i direktan rad na ovim 3D modelima. Nakon preuzimanja BIM modela korisnicima su na raspolaganju svi BIM objekti, sa svojim detaljnim karakteristikama – pozicijom, dimenzijama, materijalom od kog su izrađeni, itd.

Svaki defekt, komentar ili radni zadatak za svaki od objekata se potom uz pomoć PlanRadara lako unosi na ovako dostupne objekte, a zatim i delegira i komunicira sa članovima tima kojima je data informacija potrebna. Dodatno, PlanRadar BIM pregledač omogućava jednostavno prebacivanje sa 3D modela na 2D model i nazad, što dodatno olakšava evidenciju komentara i distribuciju informacija, u zavisnosti od toga kome je potrebno dostaviti koje informacije i u kom formatu. Beleške iz PlanRadara moguće je ponovo prebaciti u CAD softver, čime se praktično zatvara čitav krug razmene podataka na jednom građevinskom projektu.

Komunikacija između projektanta, nadzora i izvođača može se odvijati i na PDF nacrtima, ali i na BIM modelu.

Monika Mlakić, BIM trener u Baldinistudio takođe je pozdravila novu funkcionalnost dostupnu svim korisnicima PlanRadar aplikacije: „Zahvaljujući novom PlanRadar modulu omogućena je daljnja upotreba BIM modela i u fazama izvođenja i praćenja. Nastavak korišćenja BIM modela i iskorišćavanja prednosti BIM načina rada i nakon faze projektovanja je od velikog značaja za sve učesnike na projektu – na ovaj način komunikacija između projektanta, nadzora i izvođača može se odvijati i na PDF nacrtima, ali i na BIM modelu.

Izvozom dodeljenih zadataka/ticketa u BCF-u (engl. BIM Collaboration Format) osigurana je komunikacija sa BIM softverima za modeliranje i analizu i platformama za upravljanje. U slučaju bilo kakvih promena tokom izgradnje, projektant na jednostavan način dobija jasnu informaciju o tome šta i gde je potrebno promeniti unutar modela. Na taj način se nova dokumentacija i model na gradilište dostavljaju u najkraćem mogućem roku.“

Probajte besplatno

„Potrudili smo se da poslednja unapređenja u okviru PlanRadar aplikacije budu podjednako laka za korišćenje i intuitivna kao i sva ranija rešenja. BIM modele možete jednostavno „prevući“ iz bilo kog softvera, što omogućava dodatno povezivanje i komunikaciju između različitih profila stručnjaka – arhitekata, statičara, građevinaca, itd. Cilj nam je da ovo proširenje naše aplikacije omogući investitorima, upravnicima gradilišta i menadžerima velikih objekata da posluju efikasnije i sa većim uštedama“ – dodaje Petković.

Aplikacija PlanRadar dostupna je i na srpskom jeziku, a svim zainteresovanima obezbeđen je i jedan mesec besplatnog probnog korišćenja.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *