Softver

Mali stanovi budućnosti postaće virtuelni prostori?

Ljubitelji Zvezdanih staza nisu mogli ni sanjati da je ideja o Holodecku, kompjutersko kreiranoj sobi, tako blizu!

Rast cena zemljišta i nekretnina neminovno će prouzrokovati da veliki procenat stanovništva na planeti počne da živi u malim stanovima. Neki su u svojim prognazama veoma sumorni pa tako Bernardo Schorr sa Parsonove škole dizajna misli da će ljudi u budućnosti živeti u prostorima manjim od 10 kvadrata i to bez prozora! Ali Bernarno ima odgovor na ovaj problem u vidu „prostora u kombinovanoj realnosti“ u kojem se tehnologija koristi za kreiranje okruženja koje ukućanima daje iluziju da žive u mnogo većim i dobro osvetljenim stanovima.

bernardo-schorr-mixed-reality-living-spaces-1

Bernardo objašnjava: Digitalne tehnologije će nam omogućiti da se uklopimo u različite prostore u istom okruženju, obezbeđujući nam olakšanje od osećaja ograničenog prostora. Putem digitalne augmentovane realnosti, jedan te isti prostor moći će da bude i dnevna soba i trpezarija i kancelarija ili spavaća soba. Deo našeg postojanja biće proširen u digitalni svet – odnosno naš život će postojati i u kombinovanoj realnosti.

Video demonstira kako jedna mala soba bez prozora može biti transformisana u različite namene pa je tako moguće kreirati svetlu sobu za čitanje u kojoj kroz digitalno projektovane prozori možete posmatrati aktivnost na ulici… koja je takođe digitalna projekcija.

bernardo-schorr-mixed-reality-living-spaces-2 bernardo-schorr-mixed-reality-living-spaces-5

Ključni deo ovog koncepta je svakako i nameštaj koji ima različite namene. Multifunkcionalnost i prilagodljivost je po Bernardu nameštaj budućnosti.

bernardo-schorr-mixed-reality-living-spaces-4 bernardo-schorr-mixed-reality-living-spaces-3

Šta vi mislite o ovoj verziji Holodecka?

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *