Enterijeri

Urbane oaze: Idilična dvorišta u gradu

Dvorišta, terase i krovne terase u urbanim naseljima usled nedostatka prostora trebaju biti osmišljena što funkcionalnije a da u isto vreme budu prava mesta za opuštanje.

Primer dvorišta studija COS Design dobar je primer gde svaki detalj u eksterijeru ima estetsku ali i funkcionalnu ulogu, ističe pejzažni arhitekta Gordana Andrić.

Podne obloge, stepeništa, skrivene ostave, najčešće se prave od termotretiranog drveta, otpornog na sve vremenske uslove. Ovaj prirodan materijal se lako održava a u ovom dvorištu daje posebost i toplinu.

bazen-u-drvetu

Umesto prirodnog drveta, kao zamena se mogu koristiti keramičke pločice koje verno kopiraju prirodne brodske podove. Savremena tehnologija daje mogućnost da pločice imaju čak i teksturu neobrađenog drveta kao i da budu otporne na klizanje.

Bazen u ovom dvorištu obezbeđuje ne samo funkcionalno već i vizuelni doživljaj.

dvoriste

Pejzažni arhitekta Gordana Andrić ističe da se prilikom ozelenjavanja dvorišta treba se obratiti pažnja na sledeće:

  • Biljke se biraju kao kontejnerske sadnice, pravilno gajenje u rasadnicima, sa redovno održavanim korenovim sistemom. Koren treba da je kompaktan, zdrav i da se lako prilagodi na nove uslove sadnje.
  • Raspored sadnje uslovljen je izvorima svetla. Sadnice zasadite tako da biljke prave sene koje čine boravak na prostoru prijatnim
  • Nikako ne preterivati sa zelenilom na malim površiinama. Time se guši prostor, smanjeno je provetravanje a i estetika je pod znakom pitanja
  • Kolorit je individualan i po želji korisnika prostora. Da li se odlučiti za izbor samo zelenih nijansi ili pak kombinaciju sa cvećem je stvar ukusa
  • Žardinjere i ukrasne saksije daju poseban pečat prostoru. Dizajnirana, jednobojna ili ručno rađena žardinjera, ima veoma bitnu ulogu. Može se posmatrati kao skulptura u prostoru, posebno osvetljena, kao savršen detalj
  • Mobilijar i nameštaj prostor za sedenje može biti i izrađen po meri. Bitno je da bude udoban, trajan, otporan a najčešće susrećemo nameštaj za eksterijere izvedene od čamovih daščica, ratana, PVC ratana, bambusa, drvenih paleta ili metala.

deking-u-dvoristu

detalj-bazena

izgled-bazena

uredjenje-dvorista

uredjenje-dvorista-sa-drvetom-na-podu

uredjenje-kuce

Firme iz kategorije Popločavanje:

Dodaj firmu u Adresar

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *