Dušan Krstić: Društveni dom, crtež 1971; Izvor: MSUV
Dešavanja

Arhitektonski omaž Dušanu Krstiću: Retrospektiva u MSUV-u od 17. maja

Izložba se sastoji od bogate dokumentacije koju je arhitekta poklonio novosadskom muzeju, kao i od printova, fotografija i maketa koje su izradili studenti arhitekture.

Nastavljajući seriju izložbi posvećenih arhitekturi druge polovine dvadesetog veka u Vojvodini, Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu organizuje retrospektivnu izložbu arhitekte Dušana Krstića, kao jednog od vodećih domaćih arhitekata toga doba.

Nakon otvaranja, najavljenog za 17. maj u 19 časova u Galeriji S u prostoru MSUV, izložba će moći da se pogleda do 2. juna 2024. godine, a pratiće je monografija posvećena Krstićevim arhitektonskim delima, kao i njegovom pedagoškom i istoriografskom stvaralaštvu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Arhitekta Dušan Krstić (1938–2013); Foto: MSUV

U kustoski rad bili uključeni i studenti

Kustosi izložbe su Dragana Konstantinović i Vladimir Mitrović, a iz MSUV najavlju i bogat prateći program, koji uključuje emitovanje TV filma, stručna vođenja, promociju monografije, te radionice za decu i studente.

Izložba „Dušan Krstić: Arhitektura“ ujedno je i nastavak saradnje Muzeja i Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog FTN-a na proučavanju bogatog arhitektonskog modernističkog nasleđa gde su u kustoski rad bili uključeni i studenti različitih godina studija.

Dušan Krstić: Društveni dom u Novom Sadu, 1971; Foto: MSUV

Ljubaznošću porodice Dušana Krstića premijerno će biti izloženi i Krstićevi originalni crteži.

Uz prateću monografiju, izložba predstavlja završetak projekta u kome je valorizovana arhitektonska i profesorska karijera jednog od značajnih arhitekata vojvođanskog regionalnog modernizma druge polovine proteklog stoleća.

Izložba se sastoji od bogate dokumentacije MSUV koju je arhitekta poklonio muzeju, kao i printova, fotografija i maketa koje su izradili studenti arhitekture.

„Ljubaznošću porodice Dušana Krstića premijerno će biti izloženi i Krstićevi originalni crteži što je zaokružilo prikaz njegovog bogatog arhitektonskog i umetničkog opusa. Tokom trajanja izložbe biće organizovani i različiti propratni sadržaji, filmska projekcija dokumentarnog filma posvećenog Krstićevom životu i njegovim delima. kao i radionice za studente, decu i omladinu različitih uzrasta“, navodi se u pozivu MSUV.

Dušan Krstić: Crtež, 1980; Izvor: MSUV

Dušan Krstić (1938–2013)

Dušan Krstić diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Karijeru arhitekte započeo u Projektnom zavodu Vojvodine, potom kao projektant bio angažovan u Zavodu za fizičku kulturu i Novotehni (do 1976).

Od tada do 2001. godine vodeći je arhitekta projektnog biroa Projekat 76 novosadskog Neimara.  Na Arhitektonskom odseku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu bio je vanredni profesor na predmetima Stanovanje i Arhitektonsko projektovanje (2001–2005).

Dušan Krstić: Stambeno naselje Liman 1 u Novom Sadu; Foto: MSUV

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada (1972) i Tabakovićeve nagrade za arhitekturu za celokupno stvaralaštvo (2002).

Autor je brojnih stambenih i javnih objekata u kojima je dao značajan doprinos savremenom vojvođanskom graditeljstvu kao jedan od vodećih arhitekata svoga doba. Održao je više javnih predavanja iz oblasti arhitekture i njene savremene istorije u Novom Sadu i Beogradu.

Članke, studije, kritike i recenzije objavljivao je u više stručnih časopisa i dnevnih novina. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada (1972) i Tabakovićeve nagrade za arhitekturu za celokupno stvaralaštvo (2002).

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *