Progar je najzapadnije naselje teritorije grada Beograda, ujedno i najzapadnije naselje gradske opštine Surčin; Foto: Konkursna dokumentacija
Konkursi

Progar dobija mesto okupljanja: Rapisan konkurs za idejno rešenje trga u surčinskom naselju

Procenjena vrednost tendera iznosi 7.083.333 dinara, dok je rok za predaju radova 20. decembar 2022. godine.

Beogradska gradska opština Surčin oglasila je na Portalu javnih nabavki sprovođenje javnog, anonimnog konkursa za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja objekata i trga u centru naselja Progar.

Priloženim programom predviđena je rekonstrukcija i dogradnja objekta škole, izgradnja ambulante i objekta multifunkcionalnog karaktera, kao i trga u najzapadnijem naselju na teritoriji grada Beograda.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Predmetna lokacija u naselju Progar; Foto: Google Earth

Narušen izgled centra i naselja

Povod za raspisivanje konkursa ogleda se u činjenici da se u samom centru Progara nalazi objekat osnovne škole, objekat male fiskulturne sale u funkciji škole sa lokalima ka javnoj površini, te objekat mesne kancelarije sa ambulantom, koji narušavaju izgled samog centra i naselja.

Pomenuti objekti se nalaze uz glavne puteve naselja, na raskršću ulica Žrtava fašizma, Momira Pucarevića, 12. avgusta i ulice Vlade Obradovića Kamenoga, u blizini pošte i dela za pijačnu prodaju.

KTP model

Namera Opštine Surčin je da započne revitalizaciju centralne zone i atraktivizuje centralni deo naselja izgradnjom trga kao mesta okupljanja.

Namera Opštine Surčin je da rekonstrukcijom i dogradnjom objekta škole, izgradnjom objekta multifunkcionalnog karaktera kao i izgradnjom objekta ambulante započne revitalizaciju centralne zone i atraktivizuje centralni deo naselja izgradnjom trga kao mesta okupljanja. Želja investitora je da se javnim takmičenjem pribave što kreativnija i kvalitetnija rešenja.

Cilj konkursa je, prvenstveno, da se dobiju kreativna programsko-prostorna rešenja za rekonstrukciju i dogradnju škole, izgradnju objekta multifunkcionalnog karaktera i objekta ambulante, kao i parternog uređenja trga primerenog lokaciji, ali i razvojnim mogućnostima Opštine Surčin u Beogradu, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje obuhvata rekonstrukciju, dogradnju i izgradnju objekata,  uređenje javnih površina i pejzažno uređenje slobodnih i zelenih površina uz ulice Žrtava fašizma, Momira Pucarevića, 12. avgusta i ulice Vlade Obradovića Kamenoga, sve u skladu sa očekivanim razvojem i uvođenjem novih prostornih kvaliteta koji će doprineti savremenom razvoju ove zone Progara, kao i unapređenju kontekstualnih vrednosti lokacije.

Granica obuhvata konkursa; Foto: Google Earth

Racionalnost, održivost i fleksibilnost

Novi centar Progara ima prvenstveno za cilj da ponudi sadržaje stanovnicima koji bi se koristili i koji bi mogli ekonomski da opstanu kao samofinansirajući.

Predložena projektantska i programska rešenja osim što moraju biti primerena značaju prostorne pozicije lokacije u kontekstu centralne zone Progara i vrednovanju i unapređenju postojećih prirodnih, kulturoloških i funkcionalnih tendencija ovog prostora, moraju zadovoljiti i kriterijume zasnovane na racionalnoj izgradnji, ekonomskoj održivosti i fleksibilnosti prostora.

„Potrebno je imati u vidu brojnost i strukturu stanovništva koje gravitira ka ovakvom centru, potrebne funkcije i posebno mogućnost ekonomske održivosti“ – navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Posebno je, u odnosu na brojnost stanovništva koji gravitira ka ovakvom centru, potrebno preispitati neophodnost, tipologiju i kapacitete objekta multifunkcionalnog karaktera i ponuditi sadržaj koji bi odgovarao manjim formama različitih kulturnih programa.

Centar naselja Progar; Foto: Konkursna dokumentacija

Potrebno je posebno promisliti o letnjem i zimskom režimu sa stanovišta održavanja objekta i njegove eksploatacije.

Preporuka Investitora je da se prostor formira tako da može funkcionisati nezavisno kao klub penzionera, sala za sastanke mesnog odbora i kao prostor koji se može koristiti u komercijalne svrhe.

U tom smislu, fleksibilnost ovog višenamenskog prostora smatraće se posebnim kvalitetom. Posebno promisliti o letnjem i zimskom režimu sa stanovišta održavanja objekta i njegove eksploatacije.

Strukturu planiranih prostora, odnos komercijalnih, administrativnih i sadržaja kulture, ostavljeni su na izboru konkurentima. Preporuka je da deo prema ulicama budu komercijalni prostori, a u dubini parternog dela ili na nivou prve etaže kancelarija za administrativne poslove mesne zajednice.

„Afirmisati mogućnost formiranja prostora koji bi doprineo komercijalizaciji prostora i integraciji sa kulturnim i drugim sadržajima“ – navodi se u dokumentaciji.

Fleksibilnost novog višenamenskog prostora smatraće se posebnim kvalitetom; Foto: Konkursna dokumentacija

Sastav žirija i rokovi

  • Dobrinka Tošić, načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalne poslove, dipl. inž.arh., predsednica žirija
  • Sanja Živković, dipl. inž.arh., članica žirija
  • Miljan Šišović, dipl. inž.arh., član žirija
  • Milena Marelj, dipl. inž.arh., zamenica člana žirija

Konkursna dokumentacija sa programom i svim prilozima preuzima se besplatno na Portalu javnih nabavki, procenjena vrednost tendera iznosi 7.083.333 dinara, dok je rok za predaju radova 20. decembar 2022. godine do 12.00 časova

Ukoliko do navedenog roka pristigne najmanje jedan rad i ukoliko isti zadovoljava propozicije konkursa, autor će sa Naručiocem nastaviti postupak pregovaranja za izradu tehničke dokumentacije uzimajući u obzir cenu koju autor bude ponudio kako bi se došlo do ekonomski najpovoljnije ponude za projektovanje, kaže se u projektnoj dokumentaciji.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *