Predmetna lokacija snimljena dronom; Foto: Univerzitet Crne Gore
Konkursi

Međunarodni konkurs za proširenje univerziteta u Podgorici

Cilj konkursa je stvaranje novog savremenog tipa stanovanja za nastavno i vannastavno osoblje Univerziteta, a konkursni radovi predaju se do 9. decembra.

Univerzitet Crne Gore raspisao je međunarodni, opšti, idejni, jednostepeni i anonimni konkurs za izradu idejno arhitektonskog rešenja stambeno-poslovnih objekata u okviru DUP-a „Univerzitetski Centar Podgorica“ u Podgorici.

U planu je gradnja dve poslovne kule, stambeno-poslovnog objekta i podzemne garaže sa zelenilom, a konkursnim programom obuhvaćeno je projektovanje 23.500 m² nadzemne BGRP, odnosno 12.000 m² bruto površine stambene namene i 11.500 m² poslovanja.

Deo konkursnog zadatka predstavlja i rešenje prateće saobraćajne infrastrukture koja opslužuje podcelinu 3, odnosno podzemna garaža u maksimum dva nivoa s nadzemnim blokovskim zelenilom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ortofoto lokacije

Obuhvat konkursnog zadatka

Analizom grafičke dokumentacije, na UP29 Raspisivač konkursa prepoznao je maksimalni kapacitet podzemne garaže po etaži u površini od 8.373 m2 i 384 m2 kao deo podzemne garaže koji ulazi u UP25 (ukupna površina dva nivoa 17.514 m2).

Površina nadzemnog dela predmetne UP predviđene za parterno uređenje, prema predmetnoj analizi jednaka je površini UP  – 8.931 m2).

Na taj način, konkursni zadatak obuhvatio je 23.500 m² nadzemne BGRP i 17.514 m2 podzemne garaže s njenim parternim rešenjem u površini od 8.931 m2. Ukupna površina predmetnih urbanističkih parcela iznosi 11.806 m2.

Ilustracija: Univerzitet Crne Gore

Cilj konkursa

Osnovni cilj Konkursa je odabir najkvalitetnijeg arhitektonsko-urbanističkog rešenja, temeljen na važećem prostorno-planskom dokumentu (DUP „Univerzitetski centar“, Izmjene i dopune, u Podgorici).

Opšti i krajnji cilj je postizanje i unapređenje kvaliteta stanovanja i poboljšavanje, te stvaranje novog savremenog tipa stanovanja za nastavno i vannastavno osoblje Univerziteta Crne Gore.

Cilj Konkursa jeste integracija različitih prostornih celina, neuzurpirajući njihove osnovne urbane funkcije, te vodeći računa o zvučnim i vizuelnim izolacijama/vezama u prostoru.

Sve prepoznate potencijalne nedostake u zadatoj podcelini definisane važećim planom potrebno je konkursnim radom rešiti i unaprediti slobodom urbanističke i arhitektonske misli, ali poštujući zadate urbanističko-tehničke uslove.

Snimak sa terena; Foto: Univerzitet Crne Gore

Žiri i nagradni fond

Članovi konkursnog žirija su dr. sc. prof. Idis Turato, arh. (predsednik žirija), mr. sc. prof. Aljoša Dekleva, arh, mr. sc. prof. Goran Vojvodić, dr. sc. Sonja Radović Jelovac, arh. i dr sc. Sanja Savić, arh. (član žirija).

Nagradni fond biće podeljen na sledeći način – prva nagrada iznosi 33.057,84 evra, druga nagrada 20.661,15 evra, a treća 16.528,92 evra.

Dron fotografija lokacije; Foto: Univerzitet Crne Gore

Konkursni rokovi

Učesnici mogu dostaviti pitanja u vezi s konkursnim zadatkom putem ESJN-a i na e-mail adresu [email protected] do utorka, 29. novembra 2022. godine.

Odgovori Žirija na postavljena pitanja biće objavljeni na ESJN-u i internet stranici Naručioca u roku od 5 dana od dana prijema dostavljenog pitanja.

Konkursni radovi se mogu predati neposredno ili poštom. Neposredna predaja konkursnih radova vrši se u kancelariji Službe za javne nabavke Univerziteta Crne Gore, u ulici  Cetinjska broj 2 u Podgorici, do petka, 9. decembra 2022. godine, do 15.00 časova.

Ukoliko se konkursni radovi dostavljaju poštom, kao relevantan se uzima datum potvrde o prijemu pošiljke kod pošte – do petka, 9. decembra 2022. godine, do 15 časova.

Detalje Konkursa možete pogledati ovde.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Nije mi jasno

    Još jedan međunarodni konkurs koji se predaje analogno… kao da ne žele da pristigne veći broj radova, a kamoli da su međunarodni…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *