Aktuelno, Konkursi

Konkurs za arhitektonsko rešenje Centra za promociju nauke

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić uputio je danas poziv arhitektama u svetu da učestvuju na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje buduće zgrade Centra za promociju nauke, koji će biti raspisan 15. septembra.

Konkurs će omogućiti da se kroz dve godine u Beogradu pojavi nesvakidašnji objekat, u kome će osnovci i srednjoškolci, njihovi roditelji i učitelji imati priliku da se upoznaju sa naukom i tehnologijom.

Konkurs će, kako je naveo, trajati do 21. oktobra, dok će rezultati biti objavljeni 17. decembra ove godine.

Prema njegovim rečima, pobednik konkursa dobiće 60.000 evra, drugoplasirani 20.000 evra, dok će onom ko zauzme treće mesto pripasti 10.000 evra.

Konkurs je, u skladu sa preporukama Uneska, raspisalo Ministarstvo za nauku i

tehnološki razvoj, u saradnji sa Savezom arhitekata Srbije, Društvom arhitekata Beograda i Internacionalnom unijom arhitekata, rekao je Đelić.

Izgradnja nove zgrade Centra za promociju nauke u Bloku 39 na Novom Beogradu biće od velikog značaja za Beograd, ali i za čitavu Srbiju.

Prema njegovim rečima, zamišljeno je da Blok 39 bude moderan kampus nauke i umetnosti i da Beograd, poput Bilbaoa s muzejom Gugenhajm, bude na radaru svetske arhitekture.

Đelić je istakao da će izgradnja Centra biti prvi korak u onome što bi Blok 39 trebalo da postane, a to je mesto gde će biti locirani fakulteti nauke, tehnologije i umetnosti, gde će se nalaziti i postrojenja najnaprednijih instituta, ali i prostor za tehnološke firme.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *