Budući izgled bolnice Tiršova 2; Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Novi objekti

Tiršova 2: Izmenjeni projekat za buduću dečju kliniku na javnom uvidu

Predviđeno je povećanja broja kreveta i smanjenje soba, a racionalizacijom garaže ostvaren je traženi broj parking mesta u tri podzemne etaže umesto četiri.

Grad Beograd oglasio je javnu prezentaciju izmenjenog Urbanističkog projekta za potrebe izgradnje nove univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2” u Beogradu, u Deligradskoj ulici broj 40.

Nosilac izrade projekta je JUP „Urbanistički zavod Beograda”, koje je zahtev za potvrđivanje podnelo u ime investitora – Republike Srbije, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima sa sedištem u Beogradu.

Idejno rešenje objekta potpisuje AG-UNS Arhitektonsko-građevinski Institut d.o.o. iz Novog Sada, dok je posao odgovorne projektantkinje dodeljen Ani Radinović dipl.inž.arh.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Izvod iz Plana generalne regulacije – Planirana namena površina

Proširenje pojedinih funkcionalnih celina

Povod za izradu Urbanističkog projekta predstavlja inicijativa Kancelarije za upravljanjem javnim ulaganjima da se za potrebe inoviranog Idejnog rešenja univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2“ pristupi izradi izmene potvrđenog urbanističkog projekta.

U toku razrade tehnologije, pojedine funkcionalne celine – definisane funkcionalnim programom iz studije izvodljivosti “Construction of a new University Children’s Hospitalin Belgrade, Serbia” – proširene su u skladu sa sugestijama tima lekara iz UDK Tiršove kao budućih korisnika nove bolnice, a koji je imenovan od strane gradonačelnika Beograda.

To je prouzrokovalo promenu idejnog rešenja koje je sastavni deo potvrđenog Urbanističkog projekta. Takođe, racionalizacijom podrumskih etaža – garaže, ostvaren je traženi broj parking mesta u tri podzemne etaže umesto četiri, kako je bilo prikazano u prvobitnom idejnom rešenju.

Granica prostora koji se razrađuje izmenom projekta identična je granici osnovnog, tj. već potvrđenog Urbanističkog projekta, a koja obuhvata površinu od oko 36.079 m2.

Situacija sa osnovom suterena

Povećan broj bolesničkih postelja

Idejnim rešenjem planira se slobodnostojeći objekat dečje bolnice spratnosti 3Po+2Su+Pr+5, ukupne bruto površine objekta od 61.924 m2 , od čega je 21.078 m2 u okviru tri podzemna garažna nivoa, 14.054 m2  dve suterenske etaže i 26.792 m2 nadzemne etaže. Ukupna neto površina objekta sa garažnim prostorom iznosi oko 54.083 m2.

Kapacitet objekta projektovan je za 301 krevet, raspoređen u okviru 117 bolesničkih soba i 9 soba intenzivne nege, a preostali deo u okviru dnevnih bolnica i jedinica intenzivne nege, prema funkcionalnim zahtevima. Da podsetimo, prethodni projekat je podrazumevao 286 kreveta raspoređenih u okviru 154 bolesničke sobe.

Kapacitet objekta projektovan je za 301 krevet; Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut

Prizemlje je  povučeno od regulacije, dok su nadzemne etaže manjeg gabarita i razvijene u obliku ćiriličnog slova N.

Planirani broj zaposlenih, koji uključuje medicinsko osoblje i prateće osoblje, iznosi 800 puno radno vreme, a u međusmenama broj se može povećati i do 1.000.

Način funkcionisanja i rada dečje bolnice, prema uobičajenoj praksi, koncipiran je tako da svi zaposleni ne borave jednovremeno već je njihov rad podeljen u tri smene (dnevna smena angažovano 60% osoblja, popodnevna 20% i noćna smena 20%).

Podzemne i suterenske etaže su približno istih gabarita, u osnovi pravougaone forme. Prizemlje je, u skladu sa funkcionalnom organizacijom i formiranjem ulaznih pjaceta prema ulici Dr Koste Todorovića, povučeno od regulacije, dok su nadzemne etaže manjeg gabarita i razvijene u obliku ćiriličnog slova N (N).

Podzemne i suterenske etaže su približno istih gabarita; Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut

Etaže različitih spratnih visina

Dopunsko prirodno osvetljenje i provetravanje suterenskih i prizemne etaže omogućeno je formiranjem 4 atrijuma. Krov prizemne etaže se planira kao ravan prohodan i u funkciji je krovne bašte i igru dece na otvorenom.

Deo bašte se planira kao zelen, nasut odgovarajućim slojevima i ozelenjen i popločan u skladu sa primenjenim materijalima na objektu. Shodno funkciji, etaže su različitih spratnih visina od 3,34 do 5 metara.

Morfologija terena i denivelacija prema auto-putu iskorišćena je kao pogodnost kako bi se omogućila pristupačnost različitim nivoima, na različitim etažama.

S obzirom na pad terena, suterenske etaže su manjim delom ukopane, a većim delom imaju mogućnost prirodnog osvetljenja i ventilacije.

Deo bašte se planira kao zelen; Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut

Podzemni garažni prostor planiran je u 3 etaže, unutar kojih je ostvaren ukupan broj parking mesta od 528, od čega 68 za osobe sa posebnim potrebama.

Glavni pešački pristup objektu planiran je iz pravca kompleksa Kliničkog centra Srbije preko ulice Dr Koste Todorovića, saobraćajni pristup kolima hitne pomoći planiran je iz pravca Kliničkog centra iz ulice Dr Koste Todorovića i sa auto-puta preko planirane pristupne saobraćajnice.

Saobraćajni pristup za korisnike i zaposlene planiran je preko planirane pristupne saobraćajnice i Deligradske ulice. Ulazi u podzemnu garažu ostvareni su sa pristupne saobraćajnice na etaži Po-1.

Podzemna garaža u tri etaže

Podzemni garažni prostor planiran je u 3 etaže unutar kojih je ostvaren ukupan broj od 528 parking mesta, od kojih je 68 namenjeno za osobe sa posebnim potrebama.

Od tehničkih postrojenja, van objekta planira se podstanica medicinskih gasova na udaljenosti od objekta oko 36 m, a dozvoljena je mogućnost fazne realizacije kompleksa, kako objekta tako i faznog sprovođenja saobraćajnica, tako da svaka od faza mora predstavljati funkcionalnu celinu.

Glavni pešački pristup objektu planiran je iz pravca kompleksa KCS; Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut

Na javnom uvidu do 21. oktobra

Zainteresovani mogu tokom javne prezentacije da izvrše uvid u urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, najkasnije do 21. oktobra 2022. godine.

Grafički prilozi

Situacija sa osnovom podruma -1
Situacija sa osnovom podruma -1
Situacija sa osnovom suterena
Situacija sa osnovom suterena
Situacija sa osnovom krova
Situacija sa osnovom krova
Osnova suterena -1
Osnova suterena -1
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova prvog sprata
Osnova prvog sprata
Presek 1-1
Presek 1-1
Presek 2-2
Presek 2-2

Galerija rendera

Budući izgled bolnice Tiršova 2; Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Budući izgled bolnice Tiršova 2; Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut
Rendering: Arhitektonsko-građevinski institut

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    ovaj koncept smo gledali u novom sadu pre koju godinu za više porodični objekat! dakle nagrada obavezno novosađanima

  2. Zoran

    Resenje fasade je veoma diskutabino. Ne mislite li?
    Obavijeno gazom – meni tako izgleda na prvi pogled. I na drugi.
    I svaki sledeci. Jos uvek gledam…
    Da, i dalje je samo to.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *