Kovid bolnica na Mišeluku; Foto: Gradnja.rs
Građevinarstvo

Moć prefabrikacije: Za 4 meseca u Novom Sadu podignuta bolnica

Montažni objekat od 19.500 kvadrata, čija je gradnja počela 28. aprila, otvorena je danas 2. septembra.

Nakon što su prošle godine podignute Covid bolnice u Batajnici i Kruševcu, u aprilu ove godine počela je izgradnja još jedne takve bolnice u Novom Sadu, odnosno na Mišeluku, koja će nakon epidemije koronavirusa postati Gradska bolnica.

Da se radilo zaista brzo, govorio je i podatak s našeg raporta s gradilišta u maju mesecu da je prvi stub podignut već posle dve nedelje od početka radova. Naravno, sve ovo je bilo moguće zahvaljući montažnom, prefabrikovanom načinu gradnje.

Bolnica sadrži tri glavna objekta: centralni objekat, intenzivnu i poluintenzivnu negu. Tu su sedam pomoćnih objekata: objekat medicinskih gasova, gasna kotlarnica, magacin apoteke, magacin, kapela, distributivnu kuhinja i portirnica. U sklopu projekta urađene su sve interne saobraćajnice, parking kao i pejzažno uređenje.

Prvi stub podignut dve nedelje nakon početka radova; Foto: Uroš Leskovac

Prvi stub podignut je već posle dve nedelje od početka radova.

Građevinska kompanija Termomont doo bila je angažovana kao glavni izvođač kovid bolnice. Za sve radove bili su angažovani podizvođači osim za mašinske radove koje će takođe izvoditi ova beogradska firma koja je podigla i ostale dve Covid bolnice u Srbiji.

Bolnica na Mišeluku sagrađena je u montažnom sistemu dok su temeljne trake monolitne. Nakon izrade prvog trakta temeljne trake postavljale su se prefabrikovane čašice za stubove na prvi trakt i prilikom betoniranja drugog trakta temeljne trake postaju celina sa temeljom. Stubovi, grede i međuspratne ploče spratova su prefabrikovane.

Covid bolnica na Mišeluku u toku izgradnje u maju mesecu; Foto: Uroš Leskovac

Monolitni delovi

S druge strane, seizmička platna, obodni zidovi u nivou temelja, podna ploča, stepenišno jezgro, stepenice i lift jezgro su monotlitni. Kada su se postavljale ploče spratova, vršila se monolitizacija gde se postavljala armatura preko prefabrikovanih ploča i zatim se radilo betoniranje. Pomoćni objekti urađeni su čelične konstrukcije.

Objekat se prostire na 19.500 kvadrata; Foto: Gradnja.rs

Kapacitet

Prema planu, u bolnici će biti dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta. Ova buduća Gradska bolnica, moći će da primi 220 pacijenata na intenzivnoj i 404 na poluintenzivnoj nezi.

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

5 komentara

 1. Anton

  Odvratnost kojom odise ova zgrada se ne moze opisati recima.

 2. arhitekta

  ružno kao greh

  nije ni čudo što se na konkursu
  javilo tako malo lekara

  1. miki

   daj brate koje kapele izgledaju lepo, šta se nerviraš ? možda na tibetu izgledaju lepo sa pogledom na one fascinantne krajolike, ovo je namenski iz daljine vidljivo golim okom ako uđem teško izlazim, a možda i ne ?!

 3. Ivana

  @arhitekta
  A od kad to, lekari kojih je pun biro za zapošljavanje, biraju po „lepoti“ bolnice, da li će prihvatiti posao u njoj ili ne?

 4. Zoran

  fabrika testenina, magacin br. 5
  Autoput za nigde.
  -jel to ovo?

Оставите одговор

Obavezna polja *