218 metara voća i povrća; Rendering: Carlo Ratti Associati
Svetski projekti

Kula voća i povrća: Prva vertikalna farma na svetu gradiće se u Šendženu

Arhitektura i urbana poljoprivreda spojiće se na visokom nivou…

Arhitektonski biro CRA-Carlo Ratti Associati predstavili su projekat Jian Mu Tower u kineskom Šendženu, odnosno zgradu visoku 218 metara koja je zapravo vertikalna farma za uzgajanje povrća i voća dovoljna da snabde 40.000 ljudi godišnje. Toranj koji će biti organizovan na 51 sprat, sadržaće i kancelarijski prostor potreban za organizovanje farme, supermarket, kao i unutrašnja dvorišta namenjena za druženje i rekreaciju.

U zgradi visokoj 218 metara uzgajaće se godišnje oko 270.000 kilograma voća i povrća.

Projekat tornja Jian Mu Tower nastao je kao rezultat sprovedenog međunarodnog konkursa, organizovanog od strane lanca kineskih supermarketa Wumart, za poslednju slobodnu parcelu u centralnom poslovnom okrugu Šendžena.

Ovaj samoodrživi objekat omogućio bi stanovnicima da uzgajaju, a zatim i konzumiraju, sveže voće i povrće, proizvodeći godišnje ukupno oko 270.000 kilograma hrane, piše ArchDaily.

Kako integrisati prirodu u dizajn zgrada

Pejzažne terase uključuju širok spektar flore sa lokvanjima i papratima što dodatno potpomaže biodiverzitet.

„Male urbane farme se mogu videti u gradovima širom sveta, od Pariza, preko Njujorka do Singapura. Jian Mu Tower međutim podiže sve na viši nivo. Ovakav pristup ima potencijal da odigra važnu ulogu u dizajnu budućih gradova, jer se bavi jednim od najhitnijih arhitektonskih izazova današnjice: Kako integrisati prirodu u dizajn zgrada“, rekao je Carlo Ratti.

Naziv kule potiče od kineskog drevnog mitskog simbola jian mu tree, koji predstavlja povezivanje neba i zemlje. Prema tradicionalnom verovanju, nebo je okruglo, dok je zemlja kvadratna, te prema tome, prikazani neboder je ovo simbolizovao pravougaonom osnovom koja se postepeno, idući u visinu, pretvara u cilindričnu formu.

Veštačka inteligencija navodnjava i bere

Zelenilo, koje dominira čitavom fasadom objekta, smanjuje intenzitet sunčevog zračenja u unutrašnjosti i promoviše prirodnu ventilaciju. Vrtne terase su duple spratne visine i suptilno se integrišu u unutrašnje prostore, spajajući spoljašnjost sa unutrašnjošću.

Projekat je razvijen od strane kompanije ZERO, italijanske firme specijalizovane za inovativne pristupe u poljoprivredi. Kompanija je kreirala i predstavila sistem “virtualog agronoma” – veštačku inteligenciju koja upravlja svakodnevnim operacijama farme, poput navodnjavanja i branja plodova, a svu u cilju optimizacije procesa proizvodnje.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Zoran

    Sve te lepe vesti iz sveta arhitekture, a koje nam stizu iz bratske nam (zauvek), daleke istocne zemlje
    mi naprosto smuce zivot, zgade ono nesto lepo sto kreativnost daje i shvatam da me apsolutno ne interesuje, sve vise i vise, tj sve manje i manje. Ne zelim da gledam, da znam sta se tamo gradi i radi.
    Sva ta kinta koju imaju i kojom kupuju sve zivo pa i lepotu i sklad koje arhitektura pruza, (a sve to uzimaju sa zapada uglavnom (kapa dole AWW-u)), je toliko za mene (nije bas adekvatna rec, ali ne mogu sada da se setim druge) prljava da me odbija skroz na skroz. Drugi je to svet, druga civilizacija i nemamo mi tu sta da trazimo ili gledamo.
    Ta ekspanzija je bolesna, i …i…maaah

Ostavite odgovor

Obavezna polja *