Objekat nosi zvanični naziv AA308 Coworking Office; Foto: Adrian Capelo Cruz
Svetski projekti

Od kamene seoske kuće do savremenog coworking prostora

Sa spoljne strane zgrada pokušava da dematerijalizuje svoje prisustvo upotrebom polikarbonata, dok se u unutrašnjosti sve svodi na dobijanje što više prostora.

Firma MCVR Arquitectos, koju čine Španci Viktor Rodrigez Prada i Markos Kortes Leri, uspela je da oživi zapuštenu strukturu i pretvori je u coworking radni prostor koji je dobio ime AA308.

Projekat je smešten među raštrkanim stambenim objektima iz 20. veka, u malom španskom mestu Dehesas, a u takvo okruženje arhitekti su uspeli da uvedu moderan koncept radnog prostora koji nudi novi stil kolektivnog rada za stariju lokalnu populaciju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat je izveden u malom španskom mestu Dehesas; Foto: Adrián Capelo Cruz

Slojevito nasleđe originalne strukture

Sprovedena obnova služi kao nastavak slojevitog nasleđa originalne strukture, a s obzirom na to da je prvobitno izgrađena za poljoprivrednu upotrebu, zgrada je od tada već doživela dve intervencije, jednu 1954. a drugu 1976. godine.

Kako arhitekte iz MCVR objašnjavaju za DesignBoom, ideja projekta je bila da se „spoji narodna tradicija i lokalna modernost“ i dodaju da je projekat u ruralno-urbanom okruženju svoju poziciju rešio kroz poravnanje koje nije u ravni sa originalom.

Na ovaj način je izgrađeno postolje koje reguliše formu, ali koje ne može da zadrži ortogonalnost sa postojećim objektom.

Ideja projekta je bila da se „spoji narodna tradicija i lokalna modernost“; Foto: Adrián Capelo Cruz

U unutrašnjosti se sve svodi na to da se dobije što više prostora, te se neki delovi adaptiraju, a drugi popravljaju.

„Na granici ovog postolja uzdiže se osnova koja generiše gotovo virtuelne ravni, neku vrstu veoma laganog geometrijskog vela, koji se po potrebi zgušnjava ili širi i koji će omogućiti budući razvoj kancelarije. Ovaj veo može da bude oslonac za vegetaciju, senke, audiovizualne medije ili druge elemente“, objasnili su španski arhitekti.

Autori projekta dodali su da postojeća kuća nudi unutrašnje i spoljašnje lice  – u unutrašnjosti se sve svodi na to da se dobije što više prostora, te se neki delovi adaptiraju, a drugi popravljaju kako bi služili novoj nameni.

U unutrašnjosti se sve svodi na to da se dobije što više prostora; Foto: Adrián Capelo Cruz

Masivnost umanjena transformacijom

„Unutrašnjost se vrti oko dve kutije koje artikulišu prostor. Donja kutija koja je hladna, od betona i aluminijuma, obezbeđuje difuziju svetlosti i refleksije. Gornja kutija je toplija, napravljena od borovine, pogodna za stanište, rekreaciju i sastanke, koja se širi ka spolja kroz staklo koje gleda ka planinskom pejzažu El Bierzo“ – kažu iz MCVR Arquitectos.

Na spoljašnjoj strani, zgrada pokušava da dematerijalizuje svoje prisustvo upotrebom polikarbonata, tipičnog za lokalne staklenike, a ovom transformacijom je umanjena i masivnost.

Zgrada pokušava da dematerijalizuje svoje prisustvo upotrebom polikarbonata; Foto: Adrián Capelo Cruz

Foto-galerija

Objekat nosi zvanični naziv AA308 Coworking Office; Foto: Adrian Capelo Cruz
Objekat nosi zvanični naziv AA308 Coworking Office; Foto: Adrian Capelo Cruz

Faktografija

  • objekat: AA308 Co-working Office 
  • lokacija: Dehesas, Španija
  • autori: MCVR Arquitectos
  • godina realizacije: 2021.
  • spratnost: P + 1
  • fotografija: Adrián Capelo Cruz

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *