Zgrada je podeljena na manje kocke; rendering: Sora
Svetski projekti

Osmospratnica od 28.000 kvadrata u potpunosti izgrađena od drveta

Iako zgrada deluje kao jedan veliki volumen, ona je podeljena na manje kocke, od kojih svaka ima svoj krov koji sadrži terase i bašte sa nizom biodiverziteta.

Nedavno je otkriven dizajn objekta pod imenom Marmormolen, velike drvene zgrade u Kopenhagenu, za koju se očekuje da bude jedna od najvećih savremenih drvenih građevina u Danskoj.

Objekat, za koji su projekat u saradnji uradile arhitektonske firme Henning Larsen i Revals, sadržaće kancelarijske, maloprodajne i komercijalne prostore, a moći će da se pohvali i zelenim trgom, vrtovima na krovu, šetalištem i parkom koji će biti neposredno uz objekat, a na obali luke Nordhavn, piše Archdaily.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Blizina obale omogućava formiranje zelenih urbanih prostora; rendering: Sora

Održivost kao pokretačka snaga

Tokom proteklih nekoliko godina luka Nordhavn je bila svedok postepenog razvoja svog neposrednog okruženja, koji je realizovan kroz inovativan pristup urbanističkom planiranju.

Oblast obale planom se transformisala u „poligon za testiranje prototipskih koncepata“, uključujući autobuse koji se sami voze i zgrade napravljene od recikliranih cigli.

Uz održivost kao pokretačku snagu nastao je i projekat novog objekta od osam spratova sa ukupnom površinom od 28.000 kvadrata, koji će u potpunosti biti izgrađen od drveta.

Prizemlje je otvorenog koncepta i predstavlja fleksibilno proširenje javne rive; rendering: Sora

Građevinska industrija je glavni emiter CO2 i stoga imamo veliki potencijal da to poboljšamo.

„Danas je imperativ da arhitektura izazove naše uobičajeno poimanje strukture i materijala. Građevinska industrija je glavni emiter CO2 i stoga imamo veliki potencijal da to poboljšamo. Uzbuđeni smo što radimo sa AP Pension na projektu koji održivost i održive strategije kao što su ciljevi održivog razvoja UN-a stavlja na prvo mesto, rekao je Søren Øllgaard, partner i dizajn direktor u birou Henning Larsen.

Može se reći da je lokacija budućeg objekta na idealnom mestu imajući u vidu da je u pitanju masivni koncept modernog radnog prostora, jer je okružena vibrantnim urbanim životom, prodavnicama, restoranima i čvorištima javnog prevoza.

Blizina obale omogućava formiranje zelenih urbanih prostora na tri od četiri strane zgrade, zajedno sa parkom na obali.

Objekat će imati dodatne pogodnosti za korisnike; rendering: Sora

Dodatne pogodnosti za korisnike zgrade

Iako bi se dalo zaključiti da je zgrada jedan veliki volumen, ona je zapravo podeljena na manje kocke. Svaka od njih ima svoj krov koji sadrži terase i bašte sa nizom biodiverziteta, košnica, „hotela“ za leptire, što pomaže proizvodnji povrća za kantinu.

Prizemlje je otvorenog koncepta i predstavlja fleksibilno proširenje javne rive koja se nalazi neposredno uz objekat.

Objekat će imati i dodatne pogodnosti za korisnike zgrade, poput velike kantine i auditorijuma, koji će služiti i kao javni restoran i mesto za organizovanje pozorišnih predstava ili pijaca.

Planirano je da izgradnja objekta počne 2022.godine, a očekuje se da će biti otvoren za javnost 2024.godine.

Kantina će služiti i kao javni restoran; rendering: Sora

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *