SEE MONSTER je jedna od najvećih instalacija trenutno u Britaniji; Foto: Ben Birchall/PA Wire
Svetski projekti

Naftna platforma od 450 tona transformisana u vodopad sa divljom baštom

Transformacija industrijske strukture u javnu instalaciju koja može da primi i posetioce je svakako inženjersko dostignuće bez presedana.

Studio NEWSUBSTANCE transformisao je nekadašnju naftnu platformu u instalaciju visoku 35 metara, u britanskom primorskom gradu Weston-super-Mare.

Megaplatforma sada sadrži vodopad visok 10 metara, baštu i kinetičku instalaciju koju čini 6.000 delova, uključujući i radove Ajvana Bleka i umetnička dela Trevora Lija.

Sve do 5. novembra, instalacija SEE MONSTER pozivaće javnost u posetu, tokom koje bi inspirisala na razgovor o ponovnoj upotrebi, obnovljivim izvorima energije, a sve to u okviru festivala UNBOXED: Creativity in the UK.

Pročitajte  još na Gradnja.rs:

Instalacija će biti otvorena za javnost do 5. novembra; Foto: Ben Birchall/PA Wire

Barža veličine fudbalskog terena

Transformacija industrijske strukture u javnu instalaciju koja može da primi i posetioce je svakako inženjersko dostignuće bez presedana, zaključuje ArchDaily.

Oživljena od strane kreativnog studija iz Lidsa i podržana od strane lokalnih vlasti, platforma od 450 tona je transportovana do obale morem na barži veličine fudbalskog terena i podignuta na lokaciju kranom na unapred konstruisane „noge“.

„Neverovatno smo uzbuđeni što smo prvi ljudi na svetu koji su ponovo koristili ovakav tip strukture na ovaj način, sa potencijalom da obezbedi nacrt za buduće globalne projekte koji se baziraju na ponovnu upotrebu objekata.“, rekao je kreativni direktor i osnivač NEWSUBSTANCE-a, Patrik O’Mahoni.

Instalacija je visoka 35 metara i teška preko 450 tona; Foto: Ben Birchall/PA Wire

Uticaj vremenskih uslova će takođe biti osetan na lokaciji, jer će se, na primer, čuti i huk vetra dok se krećete kroz instalacije i baštu.

Projekat sadrži četiri javno dostupna nivoa, kroz koje prolazi i vodopad visine 10 metara, te će huk „Morskog čudovišta“ neprestano cirkulisati do bazena u podnožju, a uticaj vremenskih uslova će takođe biti osetan na lokaciji, jer će se, na primer, čuti i huk vetra dok se krećete kroz instalacije i baštu.

„Iskustvo kaskade“ ima za cilj da podstakne diskusiju o nauci koja stoji iza karakterističnog britanskog vremena i kako ono može da podrži održivu budućnost.

U bašti su postavljene biljke, zasađena je trava, a tu su i stabla visoka do devet metara koja su otporna na morski povetarac i atlantske oluje.

Projekat sadrži četiri javno dostupna nivoa, kroz koje prolazi i vodopad visine 10 metara; Foto: Ben Birchall/PA Wire

Čista energija vetra i sunca

Instalacija WindNest, koju je dizajnirao umetnik Trevor Li u saradnji sa inicijativom Land Art Generator , kombinuje umetnost i održivu energiju i sastoji se od dve rotirajuće kapsule u vazduhu, generišući čistu energiju kroz vetar i solarnu tehnologiju koja će napajati sistem za navodnjavanje za baštensku laboratoriju.

Kao deo kinetičke instalacije od 6.000 delova, vajar Ajvan Blek je napravio dva dela koji predstavljaju sunce i mesec pokrenuti vetrom. Napravljeni od aluminijuma, dizajnirani su da budu izdržljivi i otporni, posebno na korozivnu so u morskom vazduhu.

Stabla visoka do devet metara otporna su na morski povetarac i atlantske oluje; Foto: Ben Birchall/PA Wire

Ovo je prilika da vidimo i čujemo o vrstama rešenja i mogućoj budućnosti koju možemo zajedno da stvorimo.

„SEE MONSTER nas podseća na to kako je naša industrijska istorija oblikovala našu klimu i kako možemo da transformišemo našu budućnost prenamenom infrastrukture, kao što su naftne i gasne platforme, te je ovo prilika da vidimo i čujemo o vrstama rešenja i mogućoj budućnosti koju možemo zajedno da stvorimo“, rekla je dr Ela Gilbert, savetnica za klimu na projektu SEE MONSTER.

SEE MONSTER je jedan od deset projekata UNBOXED-a, britanskog festivala posvećenog nauci, tehnologiji, inženjerstvu, umetnosti i matematici, koji slavi i inspiriše kreativnost.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *