Za razliku od tradicionalnih varijanti kamina na čvrsta goriva, ova vrsta kamina je laka za održavanje i upotrebu.; Foto: OvoConcept
Izdvojeno, Nameštaj i oprema

Biokamini i gorionici: Ovo su najtraženiji modeli dva domaća brenda

Stižu hladni dani! Evo kako da zagrejete prostor ali i da učinite vaš enterijer vizuelno atraktivnijim i ušuškanijim.

Biokamini kao imitacija uobičajenih kamina na drva sve češće postaju izbor onih koji cene udobnost u dnevnoj ili spavaćoj sobi. A osim što dekorisanje vašeg prostora upotrebom plamena deluje veoma uzbudljivo, biokamine i gorionike možete instalirati gde god želite, nezavisno od bilo koje instalacije.

Za razliku od tradicionalnih varijanti kamina na čvrsta goriva, ova vrsta kamina je laka za održavanje i upotrebu. Sve što treba da uradite jeste da napunite gorionik odgovarajućim gorivom i upalite plamen. Nakog gašenja vatre, u kaminu nema pepela, a nije potrebno ni čistiti ga.

Takođe, kamini ove vrste mogu biti malih dimenzija što je pogodno za ugradnju u stanovima, a u želji da saznamo koji modeli su trenutno na ceni kod kupaca u Srbiji, obratili smo se direktno nekim od proizvođača biokamina i gorionika koji su nas upoznali sa svim značajnim karakteristikama njihovih najtraženijih proizvoda.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Za razliku od tradicionalnih varijanti, biokamini su laki za održavanje i upotrebu; Foto: OvoConcept

Planika FLA3 (OvoConcept)

Iako u ponudi imaju i gasne kamine, najprodavaniji automatski kamin na bioetanol kompanije OvoConcept sa Novog Beograda jeste model Planika FLA3.

Ovaj kamin dolazi u čak 6 standardnih dimenzija (790, 990, 1.190, 1.490, 1.990 i 2.490), a najtraženiji su u veličinama od 990, 1.190 i 1.490 milimetara.

Ono što izdvaja ove kamine je pre svega laka montaža, koja ne zahteva nikakve posebne instalacije (priključci za gorivo, dimnjak itd),već samo struju od 230V – i to je to.

Kako objašnjavaju iz OvoConcepta, druga velika prednost koju njihovi klijenti prepoznaju jeste maksimalna sigurnost i udobnost korišćenja.

Naime ovi kamini ne sagorevaju sam alkohol, već njegova isparenja, te su rezervoar za gorivo i sam gorionik potpuno odvojeni, odnosno sve je unutar kamina.

Kamin Planika FLA3 dolazi u čak 6 standardnih dimenzija; Foto: OvoConcept

Za razliku od kamina na čvrsta goriva, ova vrsta kamina je laka za održavanje i upotrebu.

Kamin se, objašnjavaju dalje iz kompanije OvoConcept,  puni preko automatske pumpe, koja ne dozvoljava da se alkohol prospe.

„Sve zajedno garantuje da je opasnost od bilo kakve havarije svedena na minimum, a pritom kamin ima 10 različitih senzora koji kontrolišu njegov rad, te mi volimo da kažemo da klijenti mogu samo da se opuste i da uživaju u plamenu, a kamin misli o svemu ostalom“ – ističu naši prvi sagovornici.

Svi kamini imaju daljinski upravljač kojim se reguliše visina plamena (ima 6 nivoa), a dodatno se može povezati i na bilo koji smart uređaj ili na SmartHomeSystem (SHS).

Cena od 4.550 do 15.640 evra

Cene kamina zavise, naravno, od dimenzija, a cene FLA3 modela kreću se od 4.550 evra + PDV za veličinu 790 mm, do 15.640 evra + PDV za model od 2.490 mm. U cenu je uključena isporuka i povezivanje u Beogradu, dok se za druge gradove cena isporuke daje na upit.

U cenu povezivanja nije uključen nikakav rad na kućištu kamina (formiranje ili oblaganje), ali iz OvoConcepta navode da su raspoloživi za sve konsultacije kako bi sve bilo urađeno na pravilan način.

Svi kamini imaju daljinski upravljač kojim se reguliše visina plamena; Foto: Ovo Concept
Svi kamini imaju daljinski upravljač kojim se reguliše visina plamena; Foto: Ovo Concept
Kamin ima 10 različitih senzora koji kontrolišu njegov rad; Foto: OvoConcept
Kamin ima 10 različitih senzora koji kontrolišu njegov rad; Foto: OvoConcept

Gorionik LBL Automatic (Bio Nova)

Iz beogradske Bio Nove odmah na početku razgovora naglašavaju da je u slučaju biokamina ili kamina na etilalkohol moguće kupiti samo gorionik – kao mašinu – za produkovanje plamena.

„Samo ložište – prostor u kome se nalazi gorionik može biti čelično, predizolovano spremno za ugradnju, koje mi pravimo po dimenzijama i zahtevu kupca, ili može kupac sam, prateći instrukcije sa našeg veb-sajta izraditi ložište po sopstvenoj želji“ – kažu u Bio Novi.

Dimenzije gorionika se kreću od 26 x 36 cm do 75 x 20,5 cm (gornja vidljiva ploča), dok dimenzije samog kamina zavise od želja kupca, napominju iz beogradske kompanije.

LBL Automatic je linijski automatski gorionik; Foto: Bio Nova

Materijal leđa i plafona mora biti izrađen od negorivih materijala ili materijala koji se neće izmeniti grejanjem.

Najprodavaniji model je čelično predizolovano ložište sa gorionikom LBL Automatic (linijski automatski gorionik) dimenzije Š – 125 cm, V – 80 cm i D – 44cm (bruto), vidljivo Š – 120 cm V – 50 cm i D – 40cm

Cena ovakvog kamina sa gorionikom LBL Automatic je prosečno oko 2.500 evra, dok montaža, isporuka i puštanje u rad nisu uključeni u ovu cenu (zavisno gde se kamin ugrađuje).

„Mi se bavimo izradom isključivo kamina i gorionika na etil alkohol i svi naši proizvodi su patentirani i ispitani u TUV Rheindland u Nemačkoj te poseduju sertifikate za korišćenje u javnim i privatnim prostorima“ – navode u BioNovi.

Što se ugradnje tiče, dodaju da su njihovi  proizvodi su krajnje DIY – što bi značilo je da prilikom instalacije i puštanja u rad potrebno samo ispratiti priloženo uputstvo.

Prateći instrukcije sa veb-sajta kupac može izraditi ložište po sopstvenoj želji; Foto: Bio Nova

Greju kao klima

Ono što je važno reći jeste da je vatra prava i do ovaj gorionik zaista greje. Svaki ovaj gorionik je 3,5KWh energije što greje kao svaka klima od 12000 BTU.

Materijal leđa i plafona (posebno) mora biti izrađen od negorivih materijala ili materijala koji se neće izmeniti grejanjem. Postoje i metode pomoću kojih ova predizolovana ložišta mogu da se upakuju i u komad nameštaja i to se radi po zahtevu klijenata.

Važno je napomenuti da su gorionici industrijski proizvod i kao takvi se ne mogu menjati.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *