Opremanje

Bio-kamini: Rešenje bez dimnjaka

Želite kamin u stanu?  Ukoliko se odlučite za kamin na bio-gorivo nije vam potreban dimnjak, gas ili struja.

Bio-kamine i gorionike možete instalirati gde god želite, nezavisno od bilo koje instalacije. Za razliku od tradicionalnih kamina na čvrsta goriva, ova vrsta kamina je laka za održavanje i upotrebu. Sve što treba da uradite jeste da napunite gorionik odgovarajućim gorivom i upalite plamen. Nakog gašenja vatre, u kaminu nema pepela a nije potrebno ni čistiti ga.

Osim što za njega nije potreban dimnjak, kamini ove vrste mogu biti malih dimenzija što je pogodno za ugradnju u stanovima. Minimalna dubina kamina na bio-gorivo je svega 33 centimetra.

izgled-kamina

Domaći proizvođač Bio Nova proizvodi kamine i gorionike za bio-kamine sa svim neophodnim dodacima koji su potrebni za rukovanje. Kamini i gorionici su projektovani i izrađeni u saglasnosti sa DIN 4734-1 standardom koji jedini u svetu uvodi standardizaciju isključivo kamina i gorionika na bio-etanol.

Nova Fuel je gorivo za bio-kamine na bazi prirodnog bio-etanola a koji gori čisto i bez mirisa. Jedini produkti sagorevanja su CO2 (ugljen dioksid) i H2O (vodena para) u neprimetnim i neškodljivim količinama.

kamin

 

Ventilisanje bio-kamina

Ventilacija poput cevi kroz koju se dovodi vazduh u ložište klasičnog kamina na drva, kod bio-kamina nije potrebna. Naprotiv, ne bi bila baš ni poželjna pošto bi to forsiralo snagu plamena, trošilo mnogo goriva, povećalo temperature itd.

Kada se radi o provetravanju prostorije, u suštini je sve isto kao kod svih kamina i peći, odnosno, prostorija mora biti redovno provetravana jer otvoreni plamen troši kiseonik i gorenjem emituje ugljen monoksid. Nije potrebno ugrađivati posebnu ventilaciju prostorije već povremeno otvoriti prozore. Postoji preporučena kubatura prostorije, odnosno zapremina vazduha u prostoriji koja je potrebna za sigurno korišćenje bio-kamina što se inače odnosi i na kamine na drva.

kamin-na-bio-gorio

Pogledajte koje su minimalne dimenzije potrebne za klasični kamin i postupak njegovog pravljenja.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Ivica

    Zanima me bio kamin , tehnički podaci ugradnje i cijena.
    Poz,

  2. Peca

    Cena i podaci kamina?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *