Aktuelno

Revitalizacija Doma Revolucije u Nikšiću nakon 27 godina

Objekat koji 27 godina čeka da bude završen , konačno će postati funkcionalna urbana jedinica Nikšića.

Izgradnja Doma Revolucije počela je 18. septembra 1978. godine i trebalo je da bude objekat koji će predstavljati društveno-političku strukturu Nikšića, a ujedno odavati počast palim borcima za slobodu i socijalističku revoluciju. Projekat novog objekta bio je poveren slovenačkom arhitekti Marku Mušiću. Međutim, nakon jedanaest godina gradnje, dalji radovi na Domu Revolucije su obustavljeni i objekat u takvom stanju nastavlja da beskoristno postoji u urbanoj celini Nikšića.

Dom Revolucije Niksic 01

Na održanom konkursu za adaptaciju i revitalizaciju Doma Revolucije, nagradu su osvojili SADAR+VUGA i HHF architekten, koji su projekat osmislili u saradnji s lokalnim projektnim studijom Archicon.

Dom Revolucije Niksic 02

Novi predlog rekonstrukcije podrazumeva korišćenje postojeće izgrađene strukture, sa dogradnjom u vidu minimalnih intervencija koje će oblikovati ovaj objekat u novi tip urbanog prostora, piše Archdaily.

Ispod objekta planira se veliki podzemni parking, koji će znatno olakšati urbanu strukturu i omogućiti starom delu grada da postane slobodna zona za pešake. Osim toga, na ovaj način oslobodiće se dosta prostora za postavljanje igrališta, bašta kafića i šetališta.

Dom Revolucije Niksic 03

Osim planova da objekat Doma Revolucije postane poslovno-tehnološki centar jugoistočne Evrope, prema programu nagrađenog projekta, unutar objekat planira se i organizovanje prostora za edukaciju, radionice, galeriju  i raznovrsne događaje.

Dom Revolucije Niksic 04

Pogledajte kako će se ostrvo Mamula pretvoriti u luksuzan hotel.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *