Aktuelno

Zbogom automobilima! Centar Londona postaje pešačka zona

Ulica Oksford, čuvena po šopingu ali i po vazdušnom zagađenju, biće zatvorena za saobraćaj vozilima počev od 2020. godine.

Ulica Oksford jedna je od najprometnijih ulica u Londonu kojom prođe oko četiri miliona ljudi u nedelju dana. Ova ulica postala je sinonim za saobraćajne gužve zbog čega je prepoznata kao epicentar problema po pitanju vazdušnog zagađenja u Londonu. Uskoro će se stvari promeniti!

Najavljena je i izgradnja kompletno nove infrastrukture za bicikliste a sve u cilju da se London pretvori u grad po meri čoveka i prirode.

 

Kako javlja BBC, ulica Oksford biće pretvorena u pešačku zonu i to u dve faze kako bi se minimalizovalo remećenje saobraćaja.

Trenutno je ulicom Oksford dozvoljeno samo kretanje taksija i čuvenih londonskih dabldekera koji se kreću na dizel. Putničkim automobilima je kretanje ulicom zabranjeno tokom dana, tako da ova mera neće tako drastično uticati na navike vozača.

Putničkim automobilima je kretanje ulicom već zabranjeno tokom dana, tako da ova mera neće tako drastično uticati na navike vozača.

 

Ova mera u skladu je sa zalaganjem Sadika Kana, novog gradonačelnika Londona koji je obećao smanjenje vazdušnog zagađenja u gradu. Najavljena je i izgradnja kompletno nove infrastrukture za bicikliste a sve u cilju da se London pretvori u grad po meri čoveka i prirode.

Pogledajte i kako je usred Londona rezervoar za gorivo pretvoren u park.

Foto: Google Street

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *