Aktuelno

Ovako izgleda prijemni ispit na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu

Pokušajte da rešite ovaj test za 90 minuta koliko je vremena bilo ostavljeno i maturantima na prijemnom roku u junu 2017. godine.

Prijemni ispit na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu već godinama unazad polaže se putem testa s pitanjima koja su podeljena u dve grupe: Pitanja iz različitih oblasti kulture relevantnih za studije arhitekture i Razumevanje i logičko zaključivanje. Stari koncept, s polaganjem matematike i nacrtne geometrije ili slobodoručnog crtanja, napušten je, a uveden je ovakav test koji pomalo liči na kviz znanja. Pogledajte i sami ovde.

Od hermeneutike do Le Korbizjea

Prva grupa pitanja vezana je za različite oblasti kulture a koja su, kako se navodi u testu, relevantna za studije arhitekture. Tu su, na primer pitanja, za koga se vezuje za afera Votegejt, šta označava termin Zeitgeist, šta je Sotheby, s kojim pitanjem je povezan pojam hermeneutika, a potom pitanja postaju teža. Uz pitanje „U arhitekturi poslovnog centra Ušće mogu se prepoznati karakteristike kakve je razvijao:“ data je i slika zgrade Ušća a buduće arhitekte bi trebale da znaju da je u pitanju Mis van der Roe. Dalje, tu je detalj s fasade jedne zgrade, a maturanti treba da znaju da se radi o Jevrejskom muzeju u Berlinu.

Pitanja iz prve oblasti

Radi se zaista o čuvenoj zgradi Danijela Libeskinda ali postavlja se pitanje zašto bi maturanti morali da prepoznaju tu zgradu kada o njoj nisu učili već će je tek izučavati na budućim studijama arhitekture? Prijemni ispit traži i da prepoznate italijanski futurizam ali i planove zgrade Le Korbizjea na osnovu jedne fotografije…

Odgovori podvučeni plavom bojom su tačni odgovori

Enciklopedia nepotrebnih informacija

Nema sumnje da budući studenti arhitekture treba da na testu pokažu sklonost ka arhitekturi, kao jednoj od šest lepih umetnosti (takođe pitanje na testu), ali kao što kaže Gorana Canković u svom Facebook komentaru, „šta to kvalifikuje nekoga da ima potencijala za bavljenjem arhitekturom: kreativnost ili to što je neko (da bi položio prijemni) postao enciklopedija nepotrebnih informacija?“.

Slab skor

Preliminarna rang lista objavljena na sajtu fakulteta govori da ovaj test jeste bio težak jer je prvoplasirani kandidat imao svega 83,5 bodova što je, kako konstatuje arhitekta Đorđe Alfirević, „u odnosu na prethodne generacije, kada se podrazumevalo da bude bar nekoliko kandidata iznad 90 poena, zabrinjavajuće.“

Više o prijemnom ispitu 2017/18 na na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu saznajte ovde.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *