Studentsko ćoše

Prijemni 2016: Veća tražnja za arhitekturom nego za građevinarstvom

Iako je tokom prethodnih godina bila smanjena tražnja za studijama arhitekture, brojke pokazuju novi trend.

Prijem kandidata na fakultete širom Srbije uveliko je u toku a prijemni ispiti biće održani krajem ove nedelje. Kako bismo uvideli koliko su tražene studije arhitekture i građevinarstva, analizirali smo broj kandidata koji su se prijavili na slobodna mesta, uporedili ih sa podacima od prošle godine i dobili neka zanimljiva saznanja.

Ono što se prvo možu utvrditi a to je da tehnički fakulteti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu nisu menjali kvote za prijem studenata. Broj slobodnih mesta za one koji se mogu upisati na osnovne studije (i na budžet, i na samofinansiranje) praktično je ostao isti.

Ove godine se na Fakultetu tehničkih nauka na smeru Arhitektura, na isti broj slobodnih mesta, prijavilo 50 kandidata više.

Broj prijavljenih kandidata na slobodna mesta pokazuju nove tendencije. U Beogradu se na Arhitektonskom fakultetu na 240 mesta prijavilo 429 kandidata, dok je u Novom Sadu taj odnos nešto manji: 173 kandidata na 120 slobodnih mesta. Prošle godine se na Fakultetu tehničkih nauka na isti broj mesta prijavilo 50 kandidata manje. Iako je arhitektura jedno vreme bila manje tražena, trend rasta je više nego očigledan.

Što se tiče građevinarstva, broj prijavljenih studenata pokazuje negativan trend. Iako će se u Beogradu popuniti kvota od 340 studenata jer je prijavljeno 420 kandidata, u Novom Sadu je situacija drugačija. Na 180 mesta konkuriše svega 88 studenata! Praktično svi studenti koji polože prijemni ispit biće primljeni na budžet jer je predviđeno da 110 studenata finansira država. Kada se podaci uporede s prošlom godinom, kada je na isti broj mesta konkurisalo 10 studenata više, jasno je da studije građevinarstva nisu tako popularne.

Šta znače ove brojke

Teško je predpostaviti šta buduće brucoše navodi da upišu pojedini fakultet. Studije arhitekture obično se smatraju prestižnim, pogotove one u Beogradu, međutim ne treba zaboraviti da je nekada na ovom fakultetu na jedno slobodno mesto dolazilo šest kandidata. Danas je situacija malo drugačija, ali je jasan trend da mladi ljudi žele da se bave ovim kreativnim poslom.

Što se tiče građevinarstva, negativan trend verovatno je refleksija stanja privrede u Srbiji. U Novom Sadu potreba za građevinskim inženjerima smanjena je pa otuda verovatno i manji broj kandidata, dok je situacija u Beogradu osetno bolja što očito rezultuje većom tražnjom za studijama građevinarstva.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *