Enterijer malog stana po projektu Sonje Brstine; Foto: Igor Conić
Studentsko ćoše

Koliko košta iznajmljivanje stanova za studente u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu

Studenti će u Beogradu morati da izdvoje od 270 evra za garsonjere i jednosobne stanove, a za veće i prostranije stanove od 450-500 evra mesečno.

Sa približavanjem prvog oktobra i početka novog semestra jedno od glavnih pitanja koje okupira sve one koji šalju studente na fakultet jeste pronalaženje i rentiranje stana. Kako su primarni kriterijumi prilikom odabira budućeg doma finansije i lokacija, ovo istraživanje prosečnih cena stanova koje je sproveo Indomio fokusirano je na atraktivne opštine u Beogradu, ali i na Novi Sad i Kragujevac.

Studentski stanovi u Beogradu

Kada pričamo o stanju na tržištu nekretnina, prema sprovedenom istraživanju tokom avgusta, tradicionalno najpopularnije opštine za koje su studenti zainteresovani su upravo one u centru grada (opština Stari Grad, opština Vračar), ali i Voždovac, Novi Beograd i delovi opštine Savski Venac.

Nesigurna situacija sa nastavkom modela školovanja nije previše uticala na samo tržište, pa dinamika funkcioniše po sličnom principu kao i prethodnih godina, te je aktivnost rentiranja stanova pojačana već od sredine avgusta i traje i dalje.

Tokom ove godine, za iznajmljivanje stana potrebno izdvojiti od prosečnih 6,47 evra/m2 na Voždovcu do prosečnih 8,33 evra/m2 na Starom Gradu.

Cene po opštinama; Statistika: Indomio

Za iznajmljivanje stana potrebno izdvojiti od 6,47 evra/m2 na Voždovcu do 8,33 evra/m2 na Starom Gradu.

Cene kvadrata stanova za rentu u Beogradu nisu pretrpele veće promene u odnosu na 2020. godinu, pa je tako zabeležen porast cena na Novom Beogradu i Vračaru, dok su na drugim opštinama prosečne cene ostale vrlo slične onima u prvoj pandemijskoj godini.

Promene po opštinama; Statistika: Indomio

270 evra za garsonjeru

U zavisnosti od toga da li se studenti opredeljuju za samostalni ili cimerski život, odnosno manje ili veće stanove, okvirne cene nekretnina za izdavanje u atraktivnim opštinama za studente u Beogradu se kreću od 270 evra za garsonjere i jednosobne stanove i od 450-500e za veće i prostranije stanove.

Rentanje u Novom Sadu i Kragujevcu

Govoreći o drugim univerzitetskim gradovima u Srbiji, sa fokusom na Novi Sad i Kragujevac, tu je situacija dosta drugačija: kako lokacija nije primarni kriterijum pri izboru jer su gradovi manji i ritam života sporiji i drugačije organizovan, studenti na raspolaganju imaju više stanova koji bi se uklopili u finansijske okvire, a cene najma po kvadratu u oba grada su značajno manje. Pa tako, za iznajmljivanje stana u Novom Sadu potrebno je izdvojiti 6,25 evra/m2 gledano na nivou celog grada, dok je u Kragujevcu ta cena još niža – prosečnih 4,21 evra/m2.

Cene u Novom Sadu i Kragujevcu; Statistika: Indomio

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. arhitekta

  ovo je preskupo
  za studente i njihove roditelje

  1. Сремац

   Па не морају сви који не живе у градовима да студирају.

 2. Dragan Marković

  Sa property price index-om od čak 15.89, Srbija je na 2. mesto najskupljih država u Evropi. Jedino ko je „gori“ od nas je Belorusija, čiji PPI iznosi 16.24 poena.

  Koga zanima, može više da pogleda na sajtu NUMBEO – Cost of Living: https://www.numbeo.com/property-investment/rankings_by_country.jsp?title=2021-mid&region=150

 3. Iva

  U Novom Sadu situacija nije „dosta drugacija“ verujte mi. Dok se pre par godina dvosoban stan mogao naći za 200 evra (racunajuci da ce ga dva sttudenta placati po 100e,plus troskovi) sada o tome mozemo da sanjamo, jer je prosecna cena garsonjere 250e a dvosobnog stana 300.
  Ja imam „srecu“ pa placam 75e, ali ima nas 4 cimerke u stanu gde imaju 3 odvojene sobe (da dve su u jednoj) – i to je jedini nacin da ustedite, zaboravite na luksuz i komfor. Pozz

 4. ShMe

  Dosta su skupi stanovi i sbog ove situacije treba dati studentima jos jedam rok jer puno studenata ce pasti godinu sbog jednog ispita i mora celu godinu da plati i da hibi a i psihicnj ce da ode

Ostavite odgovor

Obavezna polja *