profesionalne-skele
Profesionalne skele – nezaobilazni alat na svakom gradilištu
Promo

Merdevine i skele kao neizostavni alati kroz vekove

Preko 150 godina, merdevine i skele su alati bez koje se jedno gradilište ne može zamisliti. 

Pokušajte na internetu da pretražite sledeće pojmove:

 • neophodni alati za krečenje,
 • neophodni alati za kućne popravke,
 • neophodne alatke za rad u voćnjaku,
 • neophodne alatke vatrogasaca,
 • neophodne alatke električara.

Jedan od alata se nalazi u rezultatima svih ovih pretraga, da li ste uočili koji? Naravno, tačan odgovor bio bi – merdevine. Ako vam to nije odmah palo na pamet, neka vas to ne čudi. Merdevine su takva vrsta alata, služe za toliko toga, neophodne su, ali opet svakako nam nisu prva asocijacija kada su u pitanju neizostavni alati.

Tačna godina nastanka merdevina nije poznata, ali se sa sigurnošću može reći da se koriste od davnina. U Španiji (tačnije Valensiji) u jednoj od pećina koja je stara preko 10.000 godina, naslikana su dva muškarca koja pokušavaju da dohvate med iz košnice koja se nalazi na drvetu, naravno uz pomoć merdevina. Eto, još jedna oblast gde se može naći povremena upotreba merdevina – pčelarstvo. Zvaničnim pronalazačem merdevina smatra se John H. Balsley, stolar iz Amerike.  Iako su, kao što smo naveli merdevine bile u upotrebi i pre toga, on je 1862. godine patentirao sklopive merdevine koje podsećaju na današnje stepenice.

Poslednjih godina, ili decenija, kako se tehnologija razvija, brojne kompanije pokušavaju da nađu alternativu merdevinama i da razviju druge načine za rad na visini. Međutim, i pored toga njihova primena se ne smanjuje, naprotiv, i one se usavršavaju. Prednost im je svakako cena, ne mogu sve kompanije priuštiti sebi skupe alate, koji opet, po jednostavnosti, brzini i lakoći primene ne mogu parirati merdevinama.

pokretne-skele
Pokretne skele

Od drveta do fiberglasa

U zavisnosti od toga za šta se koriste merdevine, veoma je bitan i materijal od koga su izrađene. Pomenuli smo električare. Zbog opasnosti od struje, električari koriste fiberglas merdevine koje su izrađene od stakloplastike i neprovodljive su, tako da su one izbor broj jedan za sve majstore koji rade sa strujom ili tamo gde može doći do električnog udara. Merdevine od ovog materijala su odličan izbor i za rad na otvorenom, posebno prilikom lošijih vremenskih uslova.

Aluminijumske merdevine naravno ne koriste samo samo profesionalci, već one nalaze svoju upotrebu i u svakodnevnim aktivnostima u dvorištu, voćarstvu, građevini. Gotovo svako domaćinstvo ima barem po jedne merdevine. Ukoliko sređujete po kući ili dvorištu, krečite, pa čak i ako obavljate najjednostavije radnje kao što su zamena sijalice ili postavljanje zavesa mnogo su lakše uz pomoć ove alatke, koju je pritom veoma lako prenositi sa jednog na drugo mesto.

Gde god da ih koristite, želite da pre svega budu bezbedne, dugotrajne i kvalitetne. Postoji zaista veliki broj različitih vrsta merdevina. Merdevine mogu biti krute ili fleksibilne. Takođe, u zavisnosti od konkretne namene prave se u različitim dužinama. Interesantno je pomenuti da su najduže merdevine na svetu, od čak 41,26 metara, napravljene su u Austriji 2005. godine. Mogu se razlikovati i po materijalu od kog su izrađene. Ranije su se pravile od drveta, a poslednjih godina izrađuju se i aluminijumske merdevine, mada se, u zavisnosti od toga za koju će se namenu koristiti, proizvode i od drugih materijala, veoma često od, već pomenutog, fiberglasa.

Najduže merdevine na svetu od 41,26 metara napravljene su u Austriji.

Ukoliko ste se pitali gde možete da pronađete najkvalitetnije aluminijumske merdevine, naša svakako topla preporuka bi bila kompanija LAGEN d.o.o. iz Novog Beograda, koja poslednjih godina važi za apsolutnog lidera na tržištu. Osim aluminijumskih merdevina, kod njih ćete naći i hidroizolaciju na bazi bitumena i izolaciju za podno grejanje. Takođe, na raspolaganju su i vrhunskog kvaliteta krovni prozori Fakro, pokretne aluminijumske skele i aluminijumske platforme svih modela, koje predstavljaju nezaobilazno sredstvo za rad svih građevinskih radnika.

Pored kvaliteta, ono što kompaniju LAGEN d.o.o. izdvaja od konkurencije, je i širok dijapazon modela merdevina koje su u ponudi (kombinovane trodelne aluminijumske merdevine, višenamenske aluminijumske merdevine na rasklapanje, aluminijumske merdevine Herkules, aluminijumske merdevine na izvlačenje sa uzetom i točkovima, dvodelne aluminijumske merdevine kombinovane, fiberglas merdevine, profesionalne merdevine Hazar, Olympos dvodelne aluminijumske merdevine itd.)

Bilo da su vam aluminijumske skele ili merdevine potrebne za profesionalnu upotrebu, ili za kućne / dvorišne poslove, budite sigurni da ćete ovde naći pravi model za vas.

Bezbedno korišćenje kvalitetetnih merdevina je prioritet, samo je bitno znati za šta vam konkretno trebaju i iz ove kompanije će vam preporučiti odgovarajući model. Merdevine su sigurne za upotrebu ako ih pravilno koristite. Pre upotrebe, pogotovu starijih, obavezno proverite da li slučajno nisu oštećene. Ako su napukle, ili previše puta sanirane, onda je vreme za nove, jer prilikom upotrebe ove alatke vaša sigurnost mora biti na prvom mestu. Takođe, kada primetite da su merdevine neispravne, obavezno obavestite i ukućane o tome.

I za pravilnu upotrebu merdevina treba znati par stvari. Ukoliko koristite merdevine na rasklapanje pre upotrebe obavezno proverite da li su potpuno rasklopljene. Proverite da li na merdevinama nema vode ili ostatka ulja. Kada vam je potrebno da koristite naslonjene merdevine proverite da li je oslonac čvrst. Posle upotrebe, skladištenje je veoma jednostavno i ne zauzimaju puno prostora.

trodelne-aluminijumske-merdevine
Trodelne aluminijumske merdevine

Činjenice o merdevinama

 1. Pored različitih dimenzija merdevine se izrađuju i u različitim stilovima. Tako ćete čuti za sledeće – trodelne merdevine, multifunkcionalne merdevine, višenamenske merdevine, platforma merdevine, merdevine za regale i skladišta, merdevine za industriju.
 2. Pametne merdevine, čudno zvuči? Smart/pametni uređaji su svuda oko nas, čak ni merdevine nisu izuzetak. Kompanija LAGEN d.o.o. ima u ponudi aluminijumske merdevine sa podešavajućim uglom za pametno nivelisanje na odabrani ugao i sigurnim radnim položajem na nagnutoj površini. One se izdvajaju po svojoj praktičnosti i veoma su korisne jer imaju podesiv profil. Bezbedne su za upotrebu, imaju graničnik koji je obeležen crvenim stepenikom koji predstavlja poslednji korak za rad i zaključan sistem kuka. Opremljene su točkićima koji im obezbeđuju laku pokretljivost.
 3. Glavne greške zbog kojih se dešavaju nezgode na merdevinama su sledeće: nepravilmo korišćenje i postavljanje; kupovinom modela slabijeg kvaliteta; pogrešan izbor modela; korišćenje oštećenih merdevina.
 4. Merdevine su poznate i po nazivu „stube
 5. Najmodernije i najkvalitetnije merdevine izrađuju se od aluminijuma.
 6. Zvanično najduže merdevine na svetu, koje su čak ušle i u Ginisovu knjigu rekorda, dizajnirane su od strane Austrijskog muzeja Handwerks i dužine su fascinantnih 41,26 m.
 7. Zvaničnim pronalazačem merdevina smatra se stolar iz Amerike, John H. Balsley (1862.).

Aluminijumske skele

Kada pričamo o alatima za rad na visini, nemoguće je ne pomenuti i skele. Za razliku od merdevina, koje imaju širok spektar upotrebe, skele se koriste u građevini, i omogućavaju pristup visokim mestima, preciznije rečeno služe kao vrsta nosača kako za radnike, tako i za građevinski materijal prilikom izgradnje ili popravke raznih građevinskih objekata.

Skele se koristite od davnina. Prvi istorijski tragovi o upotrebi skela zabeleženi su još pre 17.000 godina i to za iscrtavanje paleolitičkih pećinskih slika u Lasku. Upravo te, prve skele, izrađivane su od drveta i nisu bile bezbedne jer su se pričvršćivale čvorovima od kanapa. Za pronalazače skela nalik današnjim smatraju se kompanije Rapid Skafold Taj kompanija (engl. Rapid Scaffold Tie Company Ltd), Tubular Skafolding kompanija (engl. Tubular Scaffolding Company) i Skafolding Velika Britanija (engl. Scaffolding Great Britain Ltd, SGB). Ovakav tip skela u upotrebi je od 1913. godine.

Savremene, moderne aluminijumske skele su daleko bezbednije od nekadašnjih, medjutim, svakako da posebnu pažnju prilikom izbora pokretnih skela treba posvetiti kvalitetu, kao i sigurnosti. Treba istaći da su nebezbedne skele i dan danas uzročnik povreda, pa čak mogu dovesti i do smrtnih ishoda na gradilištima. Na samu bezbednost izuzetno utiču i sledeći faktori:

 1. Pravilno postavljanje i korišćenje – tako da ih pre upotrebe obavezno treba detaljno pregledati.
 2. Temelj – neophodno izvršiti njegovi kontrolu.
 3. Opterećenje na skeli – testiranje ponašanja skele prilikom nanošenja opterećenja različitih težina.
 4. Ograda radnih skela – ograda je neizostavni deo kod radnih skela, tako da je potrebno i nju proveriti pre upotrebe.
aluminijumske-skele
Aluminijumske skele

Budite u pravim rukama

Kompanija LAGEN d.o.o., kao jedan od lidera na tržištu u prodaji pokretnih aluminijumskih skela, u mogućnosti je da vam ponudi najkvalitetnije skele prilagođene vašim potrebama, pritom, vodeći računa o vašoj bezbednosti na radnom mestu.

Bilo da su su vam potrebne profesionalne, dvodelne, modularne pokretne skele od aluminijuma, sklopive skele, multifunkcionalna aluminijumska skela – merdevine budite sigurni da ćete kod njih naći odgovarajuće.

Nadamo se da vam je naš kratak vodič o bio od pomoći, a za detaljnije informacije bilo o merdevinama, pokretnim aluminijumskim skelama ili pak krovnim prozorima, slobodno se obratite se kompaniji LAGEN d.o.o. i budite sigurni da ste u pravim rukama!

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *