Drečave boje i obli zidovi nisu baš najpopularniji elementi kada se radi o dizajnu jednog funkcionalnog enterijera, ali ovaj primer pokazuje da i futurizam može da deluje više nego elegantno. 

Često pričamo o tome kako azijske arhitekte na razne načine gledaju kako da uštede prostor svojih klijenata čije su stambene jedinice često vrlo skučene. Arhitekte iz biroa TOWO Design prihvatile su sličan izazov i enterijer jednog stana od 38 kvadrata u Šangaju podelile na više komfornih zona.

Kuhinja se našla u žutoj sekciji, toalet je skriven u drvenoj kutiji pored, a u posebnoj drvenoj jedinici nalazi se zona za spavanje.

Kako piše Design Boom, arhitekte su u ovome uspele zahvaljujući inovativno dizajniranim „kutijama“ nepravilnih oblika u kojima su smeštene dve najvažnije zone jednog stana – njegova kuhinja i spavaća soba. Tako su se svi kuhinjski elementi i aparati našli u žutoj „kutiji“ obloženoj PVC-om, toalet je skriven u drvenoj kutiji pored, a u posebnoj drvenoj jedinici nalazi se zona za spavanje.

Skriveni prostori za odlaganje

Ovako napravljene pojedinačne sobe izgledaju zaista specijalno, pogotovo kada uzmete u obzir da je svaki milimetar njihovih nepravilnih zidova iskorišćen za smeštanje skrivenog prostora za skladištenje. Samim tim, u stanu nisu potrebni dodatni ormari, niti plakari, jer sve je skriveno u zidovima ovih improvizovanih prostorija.

Ogledalima do većeg prostora

Dizajn enterijera očito je inspirisan futurizmom i naučno-fantastičnim filmovima, ali uključuje i razna inovativna i praktična rešenja. Na primer, ogledala i druge refleksivne površine u stanu postavljene su tako da ne ometaju korisnike u svakodnevnim poslovima po stanu, ali da opet vizuelno povećavaju prostor.

Prostor je maksimalno iskorišćen zahvaljujući lukavom postavkom „kutija“ pod nesvakidašnjim uglom.

Prostor je maksimalno iskorišćen zahvaljujući lukavom postavkom pomenutih „kutija“ pod nesvakidašnjim uglom. Pored toga, modularni elementi u koje su smešteni kupatilo, kuhinja i kupatilo uštedeli su prostor u tolikoj meri da je ostavljeno dovoljno mesta da se u stanu organizuje prostran dnevni boravak nešto klasičnije forme.

Više o trikovima pomoću kojih su arhitekte pametno iskoristile prostor u ovom sasvim običnom stanu uređenom na krajnje neobičan način pogledajte u ovom videu:

Originalan plan stana izgleda ovako:

A evo detalja koji su ovaj stan učinili tako nesvakidašnjim i razigranim:

Unutrašnjost spavaće sobe podseća na kabine raskošnih astronautskih letelica iz SF filmova
Ovo se vidi odmah po ulasku u stan.
Stan u kojem sve ima svoje mesto. A da li je pet-friendly nismo baš sigurni.
Drečavo žute nijanse i zabavne figure udahnuli su nov život naizgled klasičnom dnevnom boravku.
TOWO dizajneri definitivno vole da se igraju optičkim varkama.
Dnevni boravak okupan je svetlošću.

Foto: TOWO Design

Kad ste već ovde…