Enterijeri

Genijalna rešenja u malom stanu od svega 35 kvadrata

Povlačenjem dijagonale u osnovi stana dobijeni su zgodne prostorije koji su međusobno pod pravim uglom.

Kako cene kvadrata rastu jer svi žele da žive u gradovima, moramo se prilagođavati životu u sve manjim i manjim stanovima. Međutim, to što je stan mali ne mora da znači da mora biti neudoban niti da se morate odreći sedeljki sa prijateljima. Dokaz tome je ovaj stan od 35 m² u kome je stalo sve što je potrebno a pritom je i ispunjen zahtev klijenta da za druženjem.

Prednost stana je njegova visina od 3,0 metara koja je iskorišćena do maksimuma.

 

Projekat ovog malenog enterijera potpisuje londonski biro CIAO koji je iscedio svaki kvadratni centimetar do maksimuma. Oslonac u njihovom dizajnu pronašli su u visini prostora koja je veća od uobičajenih 2,6 metara za 40 centimetra. Uz pomoć sklopivog nameštaja ovaj stan omogućava klijentu da ga tokom dana koristi za rad, a da ga noću lako transformiše za spavanje. Radni sto se jednim potezom pretvara u udoban krevet koji deli prostor sa sofom u dnevnom boravku, piše TreeHugger.

Iznad radnog stola, u nivou polica za knjige, formirano je još jedno mesto za spavanje. Do njega se dolazi malenim stepenicama u čijim gazištima su skrivene fijoke. Iznad ovog komada nameštaja sa leve strane – iznad kupatila – formiran je mezanin koji se koristi za odlaganje stvari. Dakle, sve je iskorišćeno do maksimuma!

Donji elementi u kuhinji izvedeni su od korten čelika, koji u kombinaciji sa teksturom prirodnog drveta i zidom od opeke, ovom prostoru daju industrijski izgled.

Zanimljiva je činjenica da je ceo raspored u stanu dobijen povlačenjem dijagonale koja kreće od kuhinje, ide preko zida kupatila i završava se kod radnog stola u dnevnom boravku. Pošto ceo nameštaj prati ovu kosu liniju, a prostorije su međusobno pod pravim uglom, nije došlo do vizuelnog usložnjavanja prostora već on deluje fluidno i neograničavajuće za korisnika.

Osnova stana sa jasno izraženom dijagonalom

Foto: Francesco Russo

Srodni članci na našem portalu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. canko

    dali postoji mogucnost besplatnog saveta za uredjenje podkrovvlja ps pirocanac

Ostavite odgovor

Obavezna polja *