Enterijeri

Mali stan u Firenci koji služi i kao kancelarija

Garsonjera od oko 30 kvadrata izgleda mnogo veća nego što zapravo jeste zahvaljujući dobrim idejama.

Mlada arhitektica Silvia Allori smestila je u centru Firence svoj dom ali i poslovni prostor. Zbog izuzetno velikih cena nekretnina u ovom kraju, nije mogla sebi priuštiti više od garsonjere u koju je nekako morala da spakuje i kancelariju i životni prostor. Ovo je postigla koriščenjem modularnog, multifunkcionalnog nameštaja od običnog belog univera, piše Designboom.

mali-stan-firenca-01

U garderoberu se krije ceo trpezarijski, odnosno, kancelarijski sto koji se spušta po potrebi.

 

Kompletan nameštaj u ovom stančiću urađen je po meri: Ne samo ormani već i ugaona garnitura koja maksimalno iskorišćava svaki centimetar prostora. Centralni detalj je na zidu prema hodniku koji je pretvoren u garderober sa trpezarijskim, odnosno, radnim stolom koji se spušta po potrebi.

mali-stan-firenca-07
Osnova garsonjere u centru Firence

Zbog relativno veće visine tavanice (oko 2,9 metara) arhitektica je imala prostora da se poigra i sa plafonom kojeg je spustila upotrebom ne gipsa, kako se to inače uobičajeno radi, već laganim belim drvenim gredicama. Ovim rešenjem uneta je dinamika koja potpuno razbija belu monotoniju.

mali-stan-firenca-06

Još jedan detalj ovaj stan čini neobičnim, a to su perforacije u nemaštaju. Naime, pošto je nameštaj strogo definisanih geometrijskih formi, arhitektica je odlučila da ga na pojedinim mestima izbuši u vidu pravilno raspoređnim rupa. Iza rupa postavljena je neonska rasveta tako da svetlo prolazi kroz njih i čini ambijent zanimljivim.

mali-stan-firenca-03

Iza rupa postavljena je neonska rasveta tako da svetlo prolazi kroz njih i čini ambijent zanimljivim.

 

Dugački hodnik pregrađen je na dva dela. U prvom delu smeštena je mini-kuhinja sa predsobljem, dok se u drugom delu nalazi kupatilo.

mali-stan-firenca-04

Sve u ovom stanu je našlo mesto. Mali stan ali velike ideje!

mali-stan-firenca-05

Foto: Simone Bossi

Pogledajte još zanimljivih primera malih stanova.

Izdvojene firme iz Adresara:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *