Nagrađeno rešenje Elene Jaramazović i Marije Todorović na konkursu Nova mesta
Arhitektura

Rešenje trga u Ledincima koje imitira obližnji kamenolom

Novoformirani urbani džep predviđa kreiranje prostora za masovnija javna okupljanja uz izdvajanje zona namenjenih za razne aktivnosti na otvorenom.

Građani Starih Ledinaca već duže vremena su u potrazi za javnim prostorom koji bi obezbedio duži boravak na otvorenom. Brojne manifestacije koje se održavaju u ovom mestu nadomak Novog Sada, realizuju se u prostorijama mesne zajednice koje nemaju dovoljno veliki prostorni kapacitet za sve aktivnosti koje bi se mogle organizovati. Rešenje stiže od Elene Jaramazović i Marije Todorović, koje su osvojili prvu nagradu na konkursu Nova mesta.

Cilj njihove arhitektonske intervencije bio je da se stvori prostor uz ulicu Vuka Karađića koji podržava aktivnosti svih starosnih grupa i dovoljno je fleksibilan i prilagodljiv svim organizacijama događaja i vrstama okupljanja. Trenutno stanje terena, koji je u padu ka ulici, podseća na pozornicu, što se nije činilo prikladnim za izolovano i sigurno mesto kojem se težilo. Zato ovo rešenje urbanog džepa predviđa kaskadnu organizaciju prostora koje asocira na obližnji ledinački kamenolom.

Kaskadna organizacija prostora koja asocira na obližnji ledinički kamenolom

Na panoima se može napraviti izložba, stepenice služe za sedenje i razgovor, dok razonodu i hlad obezbeđuje zona pod mrežom od konopca.

Novoformirani trg predviđa kreiranje prostora za masovnija javna okupljanja uz izdvajanje zona namenjenih za razne aktivnosti. Tako se na panoima može napraviti izložba, stepenice služe za sedenje i razgovor, dok razonodu i hlad obezbeđuje zona pod mrežom od konopca.

Urbani džep u ulici Vuka Karadžića u Starim Ledincima

Nikad dosta trave

Rešenjem nije predviđeno zelenilo sem zelene trake u parteru. Zbog toga se u obrazloženju žirija konstatuje da se kroz razuđenost dela zida pokušalo ubaciti zelenilo u sam prostor trga ali zato predlažu razmatranje bolje artikulacije tog prelaska, uz preporuku da se „zelenilo malo više ubaci u prostor“.

Malo zelenila u prostoru

Asocijacija na kamenolom

Žiri je mišljenja da je ovo rešenje „primereno za ovaj prostor, ambijent i za ono što predstavlja urbani džep. Ono je zadovoljilo sve tražene kriterijume, a ujedno ima i jasan i upečatljiv karakter. Primećena je nesvesna asocijacija na ledinački kamenolom koja je ocenjena pozitivno“, navodi se komentaru žirija.

Karakteristični detalji prostora (mreža, centralni trg, prostor za izlaganje) i presek

Ovaj rad osvojio je prvu nagradu na konkursu Nova mesta za lokaciju Mesne zajednice Stari Ledinci, a koji je sprovelo Društvo arhitekata Novog Sada. Projekat Fondacije Novi Sad 2021 pokrenuo je proces uređenja malih javnih površina u mesnim zajednicama, a najavljen je kao prvi infrastrukturni projekat predviđen za realizaciju u sklopu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Foto: Elena Jaramazović i Marija Todorović

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *