Enterijeri

Kuća ili galerija? Neobični enterijerski kontrasti u prostranom domu

Na prvi pogled deluje kao uobičajen dizajn enterijera, ali jedinstveni detalji čine ovaj dom posebnim.

Zadatak da stvore kombinaciju galerijskog prostora i porodičnog doma bio je posebno zanimljiv za arhitekte iz studija Zrobym Architects. Kuća od 249 kvadratnih smeštena je u Minsku, a projektom enterijera napravljeno je takvo rešenje koji odiše smirenošću i skladom. To je postignuti primenom svetlih tonova kako na zidovima, tako i pri izboru nameštaja i materijala. Međutim, akcenat dizajna unutrašnjosti kuće bio je na slikama i ikonama iz privatne kolekcije. Zato ova kuća izgleda kao prava mala galerija!

Pogledajte kako to izgleda:

 

Svaka prostorija je oblikovana tako da teži minimalizmu koji je u ovom slučaju zahvalan jer skreće pažnju na umetnička dela.

Za razliku od većine dnevnih boravaka, ovaj nije organizovan u odnosu na televizor, već je pažnja usmerena na dugačku policu koja nosi figure i slike.

Svaka prostorija je oblikovana tako da teži minimalizmu koji je u ovom slučaju zahvalan jer skreće pažnju na umetnička dela. Ako u sobi nema slike onda tu mora postojati neki zanimljiv komad nameštaja koji privlači oko posmatrača.

Kontrastom do upečatljivosti

Spoj stambenog i galerijskog ambijenta samo je jedan od kontrasta koji karakterišu enterijer ove kuće – kontrast se može uočiti i kod primene materijala. Tako su, na primer, podovi i nameštaj, koji su izvedeni u drvetu sirovog završnog izgleda, poslužili kao dobra osnova za moderne i vrlo svedene prostore poput kuhinje, ili kupatilskih elemenata. Ovaj kontrast pokazao se veoma upečatljivim što se i može videti na slikama.

Znatna količina prozora, a samim tim i prirodnog osvetljenja, uz primenu svetlog kolorita na zidovima, zaista pruža galerijski ambijent, dok su detalji doprineli da ovim domom ipak vlada toplina, a ne galerijska sterilnost.

Gornja etaža:

Radna soba:

Spavaća soba:

Enterijer kupatila:

Suština je u detaljima:

Osnove prizemlja i sprata

Prizemlje
Prizemlje
Sprat
Sprat

 

Foto, video: Tatiana Sibas, Dmitry Logan

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *