Rekonstrukcija ovog apartmana zahtevala je posebnu posvećenost zajedničkim prostorima i njihovom maksimalnom poboljšanju, koje uključuje i proširenje.

Maisonette Apartment, nalazi se u delu Bratislave koji trenutno proživljava sveobuhvatne procese urbane transformacije. Zajedno s njim, promenio se i jedan stan koji je organizovan u formi zasebnih celina povezanih na dva nivoa, sa primarnom idejom arhitektonskog biroa Lang Benedek o formiranju što funkcionalnijeg prostora za petočlanu porodicu.

Enterijer je lagano „oslikan“ svetlom i senkama ali i umetničkom slikom koja podiže vizuelni nivo prostora.

Centralni motiv enterijera je lagano „oslikavanje“ prostora svetlom i senkama, podržano ritmičnom kombinacijom materijala i boja, piše ArchDaily.

Osnova prostora oblikovana je u nežnoj kombinaciji belih, sivih i bež tonova koja je primenjena kako na podnim oblogama tako i na zidovima pomalo rustične teksture, sa glinenim efektom.

Svedeni prostor dnevne zone u prizemlju razigran je vizuelno kompatibilnom slikom i TV komodom u plavim tonovima, umetnice Patricia Koyšová.

Zajednički prostor na spratu preoblikovan je u otvorenu zonu povezanu sa terasom, u kojoj je sada smeštena biblioteka i opuštajući prostor za čitanje.

Ovaj prostor takođe ima neometan pogled na donji nivo, kako bi roditelji imali uvid na prizemnu zonu i igru dece.

Vertikalne letvice od smreke igraju raznovrsne uloge u formiranju prostora.

U nekim zonama su zidna obloga, negde dekoracija ali i ograda galerije i stepeništa.

Velika pažnja usmerena je na dizajn veoma svedenih skladišnih prostora i vrata, koja se veoma suptilno uklapaju u prostor.

Elegantna i svedena kuhinja, kao i ostali skladišni prostor izveden je bez upotrebe ručki. Cilj je bio postignuti efekat čistih monohromatskih površina.

Crni čelični elementi i rasveta uklapaju se u ovu geometriju skoro na grafički način, odgovarajući jasnom konceptu suptilnih linija.

Foto: Studio Flusser