Danas vas vodimo u daleki Urugvaj, na obalu Lagune Blanca gde se nalazi nesvakidašnja građevina od betonskih „kockica“.

Iako se na prvi pogled može činiti da je teren na kome se ovaj objekat nalazi skroz ravan, istina je da sama kuća stoji na blagom nagibu, te da je on najviše uticao na konačno rešenje i izdignutost njenih pojedinih delova. Arhitekte iz argentinskog biroa A4estudio kažu da je ovakav oblik objekta omogućio najbolji mogući pogled na obližnje jezero i okoliš.

Izdvojeni delovi kuće omogućuju korisnicima da se osame i sklone od pogleda ostalih.

Kako prenosi ArchDaily, pri izradi konačnog rešenja veliku ulogu je igrao i smer strujanja svežeg primorskog vazduha u ovoj regiji.

U hladu betonske kocke…

Između dve podignute jedinice u otvorenom međuprostoru nalazi se i veliko dvorište sa elegantnim baštenskim nameštajem koje bukvalno poziva na leškarenje. Deo baštenske garniture smešten je u hladu ispod jednog betonskog bloka u kome se nalazi jedna od velikih spavaćih soba.

1/2

Podrum kao najzabavniji deo kuće

U okviru glavnog objekta, u delu ispod padine, smešten je veliki prostor sa vinskim podrumom, igraonicom, unutrašnjom baštom i ostalim pomoćnim sobama. Objekat se prostire na ukupno 1.000 kvadrata.

Umerena ekstravagancija

Ipak, centralni deo kuće predstavljaju velike zajedničke prostorije otvorenog plana koji uključuje kuhinju, dnevnu sobu, trpezariju i galeriju sa fantastičnim pogledom na okolinu. Ostatak objekta takođe je uređen je u istom maniru, tako da ni malo stražnje dvorište ne deluje ništa manje neobično.

 

Detaljne planove objekta koji pojašnjavaju kako su građeni svi njegovi nivoi pogledajte u narednoj galeriji:

1/7

 

Fotografije i crteži: A4estudio