Arhitektura, Izdvojeno

Nastavlja se projektovanje stopama Zahe Hadid

Administrativni centar za kulturno nasleđe Saudijske Arabije projektovaće proslavljeni arhitektonski studio nedavno preminule arhitektice.

Na konkursu za novi objekat grada Diriyah, pobedio je studio koji je osnovala Zaha Hadid, slavna arhitekta svetskog glasa koja je preminula u svojoj 65. godini. Objekat od 8.780 kvadratnih metara deo je programa očuvanja svetske kulturne baštine doline Wadi Hanifah u Saudijskoj Arabiji a koju vodi UNESCO.

Čitav objekat formiran je oko malog jezera, tako da je centralni deo objekta organizovan kao atrijum.

 

Kao što se vidi na renderingu ali i u animaciji iznad, objekat je amorfne forme karakteristične za Zahu Hadid. Njen studio (Zaha Hadid Architects) očito pomno prati put koji je utabala slavna arhitektica.

urban-heritage-administration-centre-02

Novi objekat sadržaće galeriju, biblioteku, slušaonice kao i obrazovne prostore za sve uzraste. Postoji ideja da se realizuje i naučna institucija u kojoj će se obrađivati i čuvati rezultati i dokumentacija sa istraživanja na terenu širom Diriyaha, piše Designboom.

urban-heritage-administration-centre-03

Projekat biroa Zaha Hadid Architects osmišljen je u skladu s geografskim i kulturološkim kontekstom ove oblasti, s fokusom na intereakciji između čoveka i prirode koju definišu oaze širom doline Wadi Hanifah.

Čitav objekat formiran je oko malog jezera, tako da je centralni deo objekta organizovan kao atrijum. U četiri zone objekta integrisane su zelene oaze.

urban-heritage-administration-centre-01

Pogledajte i kako izgleda poslednji komad nameštaja koji je dizajnirala Zaha Hadid.

Rendering, video: Methanoia

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *