Građevinarstvo

Nemački saveti za bolje korišćenje energije u domaćinstvima

Ne spuštajte roletne noću, ne pokrivajte radijatore zavesama i adekvatno provetravajte prostorije!   

Pred svaku grejnu sezonu uvek je dobro pripremiti na vreme sve moguće mere koje donose uštedu energije, a samim tim i uštedu kućnog budžeta. Za naš portal, iz projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ koju sprovodi GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) donose par korisnih saveta, koje svako može da primeni u svom domaćinstvu.

Saveti za ispravno grejanje

Da bi se smanjili veliki toplotni gubici kroz staklene površine na termičkom omotaču preporučuje se spuštanje roletni ( i drugih vrsta zastora ) u toku noći, posebno ukoliko postoji prekid u režimu grejanja.

Nameštaj koji stoji ispred radijatora, odnosno, zavese koje vise ispred radijatora sprečavaju protok toplote u sobu.

 

Nameštaj i zavese ne treba nikada da se nalaze direktno ispred radijatora! Nameštaj koji stoji ispred radijatora, odnosno, zavese koje vise ispred radijatora sprečavaju protok toplote u sobu. U tom slučaju, ventil mora se više otvoriti kako bi se postigla željena temperatura u prostoriji. Na taj način se povećava temperatura zida iza grejnog tela i dolazi do gubitka toplote na tom mestu.

Saveti za ispravno provetravanje prostorija

Nikako ne treba stalno držati nagnut prozor! Kada je prozor nagnut, neprimetno dolazi do konstantnog gubitka toplote. Da bi se zadovoljili neophodni uslovi vazdušnog, a uz očuvanje toplotnog komfora u prostoriji, preporučuje se češće i kraće otvaranje celih prozora.

Saveti za sprečavanje nastanka buđi

U određenim stambenim prostorijama, zbog njihove namene, prisutna je velika koncentracija vodene pare (kuhinja, kupatilo). Kako bi se sprečilo stvaranje buđi u ovim prostorijama neophodna je adekvatna ventilacija. Ona se najlakše postiže instalacijom jednostavnih sistema mehaničke ventilacije (aspirator, ventilator).

Ukoliko ne postoji druga mogućnost nego se veš mora sušiti u stanu, trebalo bi češće provetravati prostoriju.

Saveti za manje građevinske radove

Zaptivne trake za prozore i vrata su jednostavno rešenje za zadržavanje toplote unutar prostorije. Njih je moguće kupiti u prodavnicama u kojima se prodaju alat i oprema za samostalne zanatske radove u kući. Ne koštaju mnogo i jednostavne su za upotrebu. Ova mera može ne samo da smanji potrošnju energije, već i da unapredi osećaj komfora u prostoriji.

Foto: Colin Maynard

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *