Arhitektura, Izdvojeno

U poseti argentinskom pozorištu koje je pretvoreno u impresivnu knjižaru

Čim smo kročili u knjižaru El Ateneo, klasična ornamentika enterijera nas je odmah očarala. Naravno, nismo mogli odoleti a da ne kupimo barem jednu knjigu…

Jedna od obaveznih stanica na obilasku Buenos Airesa jeste i knjižara El Ateneo Grand Splendid u kvartu Barrio Norte. Ukoliko još i pada kiša u prestonici Argentine, ovo je idealna destinacija da se provede ceo jedan dan uz druženje s dobrom knjigom, kortadom (produžena kafa s mlekom) i impresivnim enterijerom kojeg su još pre sto godina osmislili arhitekti Pero i Torres Armengol.

el-ateneo-pozoriste-biblioteka-10

Bogati detalji krase enterijer knjižare kao što su freske i raskošne karijatide.

 

Originalna zgrada je u maju 1919. godine otvorena kao teatar Gran Splendid. Kao i sva arhitektura iz tog doba, i enterijer ovog prostora bio je ukrašen bogatim, klasičnim detaljima kao što su freske na tavanici, koju je oslikao italijanski umetnik Nazareno Orlandi, ili karijatide koje je izvajao Troiano Troiani. Iako je kulturni život u prestonici Argentine veoma bogat, čemu svedoči i pozorištima krcata avenija Korijentes, koju često nazivaju i Brodvejom Buenos Airesa, teatar je prvo pretvoren u bioskop, a potom, 2000. godine, u knjižaru.

el-ateneo-pozoriste-biblioteka-03

Transformaciju originalnog pozorišta u knjižaru urađen je po projektu arhitekte Fernando Manzonea. Projekat je podrazumevao da sedišta na parteru zamene police za knjige dok su poneke stolice u ložama ostavljene kako bi na njima posetioci mogli da prelistavaju zanimljive naslove.

el-ateneo-pozoriste-biblioteka-05

Daske koje život znače zamenio je kafić koji se smešten odmah iza crvene zavese.

 

Nezaobilazni element svakog pozorišta jeste i ogromna crvena zavesa što je bio slučaj i u teatru Gran Splendid. Arhitekta je rešio da zadrži ovaj karakteristični detalj ali iza njega više nisu daske koje život znače, već kafić u kojem možete na miru čitati knjigu i piti kafu s medialunama (kroasanima).

el-ateneo-pozoriste-biblioteka-04

Pošto je originalna zgrada imala i podrum, on je pridružen knjižari tako što je napravljen kružni otvor u nekadašnjem parteru. Vertikalna komunikacija izvedena je pokretnim stepenicama, koji je jedini moderan element u celom prostoru. Na donjem nivou sada se mogu pronaći igračke i knjige za decu.

el-ateneo-pozoriste-biblioteka-07

el-ateneo-pozoriste-biblioteka-11

Da se radi o zaista izvanrednom projektu, govori i podatak da je 2008. godine časopis The Guardian proglasio El Ateneo Grand Splendid za drugu najlepšu knjižaru na svetu.

el-ateneo-pozoriste-biblioteka-09

Da se radi o impresivnom zdanju, svedoče i detalji na fasadi nekadašnjeg teatra kao što su ovi kipovi koji „pridržavaju“ terasu iznad.

el-ateneo-pozoriste-biblioteka-08

Knjižara El Ateneo Grand Splendid nalazi se u aveniji Santa Fe 1860 u glavnom gradu Argentine. Pogledajte i kako se Buenos Aires menjao tokom godina na ovim interaktivnim fotografijama.

Foto: © Gradnja.rs

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *