Džamija u egipatskom selu Basuna; Foto: Essam Arafa
Arhitektura

Moderan Egipat: Nova arhitektura u drevnom svetu

Iako Egipat svi znaju po piramidama i hramovima, u ovoj zemlji se izvode mnogobrojni moderni biseri arhitekturi vredni pažnje.

Kada se govori o arhitekturi u Egiptu, svi će prvo pomisliti Sfingu, piramide u Gizi ili hram u Karnaku. Egipatska arhitektura je jedan od glavnih elemenata egipatske civilizacije, a njeni uticaji su bilo toliko veliki da je ona utrla put kojim se i danas krećemo. Savremena egipatska arhitektura i dalje crpi inspiraciju iz svoje bogate istorije, kroz koju je ova zemlja uticala i na različite stilove gradnje u drugim zemljama, ali uticaji modernizma su neminovni.

Kako je planirano, Veliki egipatski muzej u Kairu će biti otvoren naredne godine i sigurno će predstavljati arhitektonski ponos ove zemlje. U međuvremenu, pogledajmo neke od izvedenih projekata kako privatnih, tako i javnih, koji pokazuju na koji način arhitekte i dizajneri reinterpretiraju istoriju i tradiciju zemlje kroz savremene objekte.

Veliki egipatski muzej u Kairu se otvara sledeće godine; Foto: Stephanie Vermillion

 

Džamija Basuna

arhitektura: Dar Arafa Architecture; površina: 450 m2; godina: 2019

Džamija Basuna smeštena je u selu Basuna, izrazito suve i vrele klime, u gusto izgrađenom okruženju. Ovaj verski hram izgrađen je na tako da nudi svojim posetiocima mir i spokoj. Kombinovani su tradicionalni materijali u savremenom duhu.

Džamija u egipatskom selu Basuna; Foto: Essam Arafa
Reinterpretacija tradicije u savremenom duhu; Foto: Essam Arafa

 

Biblioteka Alexandrina

arhitektura: Snøhetta; godina: 1989.

Biblioteka Alexandrina izgrađena je neposredno uz drevnu luku Aleksandrije, u istorijskom centru grada. Objekat od jedanaest spratova ima kapacitet od četiri miliona knjiga, koji se aktiviranjem skladišta može proširiti i do osam miliona. Biblioteka sadrži i druge obrazovne i kulturne funkcije poput planetarijuma, kao i nekoliko muzeja, škole za informatiku i konzervatorske objekte.

Biblioteka Alexandrina odoleva testu vremena; Foto: Snøhetta
Impresivna unutrašnjost biblioteke Alexandrina; Foto: Snøhetta

 

Centar za posetioce Wadi El Gemal

arhitektura: Egyptian Earth Construction Association; godina: 2003; površina: 250 m2

Centar za posetioce Wadi El Gemal nalazi se 50 kilometara južno od egipatske obale Crvenog mora, u okviru nacionalnog parka Wadi El Gemal, koji je značajan zbog svog upečatljivog pejzaža i kulturnih resursa. Centar za posetioce se nalazi na severnom ulazu u ovaj park. Vernakularnom gradnjom dobijen je izgled koji se savršeno uklapa u pejzaž.

Moderna arhitektura inspirisana tradicijom; Foto: Nour El Refai
Arhitektura je bila inspirisana drvetom akacije; Foto: Nour El Refai

 

Kattameya Dunes Palace

arhitektura: Phenomena Studio – Hisham Alaa Designs; godina: 2019; površina: 2.000 m2

Arhitekta i dizajner enterijera Hisham Alaa osvojio je konkurs za ovaj projekat u julu 2017. godine. Osnova za razvijanje projekta je zatečena na licu mesta i činio ju je betonski skelet koji je vlasnik već izgradio, a njegova želja je bila da dobije luksuznu i modernu vilu koja će imati pogled na zaliv.

Oaza u pustinji sastoji se od dve etaže po 1.000 kvadrata; Foto: Nour El Refai
Ulična strana; Foto: Nour El Refai

 

Cheops Observatory Residence

arhitektura: Studio Malka Architecture; površina: 250 m2; godina: 2020.

Ovaj interesantan projekat smešten je u selu Nazlet El Samman, koje predstavlja drevno nalazište iz 7. veka otkriveno od strane pustinjskih plemena fasciniranih piramidama. U selu koje je i danas u formi očuvanog nalazišta izgrađena je Observatory Residence, osmišljena kao rezidencija umetnika u neposrednoj blizini piramida u Gizi.

Vila na kamenu; Foto: Rayem
Unutar zidina; Foto: Rayem

 

Kulturni centar Dawar El Ezba

arhitektura: Ahmed Hossam Saafan; godina: 2019; površina: 81 kvadrat

Dawar Kitchen je kulturni i socijalni centar smešten u Ezbet Khairallahu, jednom od najvećih divljih naselja u Kairu. Kroz ketering i druge vidove proizvodnje hrane oni pružaju zaposlenje i stručno usavršavanje migrantima, izbeglicama i egipatskim ženama. Kroz njihov objekat je predstavljena težnja za promenu narušene arhitektonske strukture i mogućnost korišćenja postojećih resursa za stvaranje estetske i funkcionalne vrednosti.

Žuta oaza; Foto: Ahmed Hossam Saafan
Centar je smešten u najvećem divljem naselju u Egiptu; Foto: Ahmed Hossam Saafan

 

Nova prestonica Egipta

Nova administrativna prestonica gradi se, na zahtev predsednika Abdela Fataha El Sisija, 45 kilometara istočno od Kaira, i u njoj će se, pored glavnih vladinih ustanova i stranih ambasada, naći i stambene zgrade. Neke od njih biće obrasle zelenilom koje daju nadu da gradovi budućnosti idu u dobrom pravcu, a njihov projekat potpisuje arhitekta koji se proslavio upravo vertikalnim šumama. U pitanju je italijanski arhitekta Stefano Boeri koji je slavu stekao sa zgradom Bosco Verticale u Milanu koja je više puta nagrađivana zbog svog zelenog koncepta. Boeri je predstavio projekat stambenog kompleksa u novoj neimenovanoj prestonici Egipta, kojeg čini tri sedmospratna objekta. Projekat je izveden u saradnji s egipatskom koleginicom Shimaa Shalash i italijanskom pejzažnom arhitekticom Laurom Gatti, a njihov zajednički cilj jeste da novi vertikalni vegetativni koncept postane standard i na afričkom kontinentu. Pročitajte više o novoj prestonici Egipta.

Različite biljke daće lep izgled zgradi tokom cele godine

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *