Arhitektura

Iznad stare moskovske pivare grade se „horizontalni soliteri“

Renomirana arhitektonska firma Herzog & de Meuron objavila je hrabar plan za revitalizaciju stare pivare koja leži kraj reke Moskve.

Pivara Badaevski sagrađena je 1875. godine kao prepoznatljiva industrijska zgrada od opeke s monumentalnom fasadom iza koje se skriva niz pomoćnih, ne tako reprezentativnih objekata. Od kako se pivara zatvorila 2000. godine, objekti su uglavnom zapušteni i ruinirani, a sačuvane su samo dve zgrade… ali veoma vredne. Prva pripada ruskom romantizmu, a druga engleskom industrijskom stilu i obe su stavljene pod zaštitu države kao vredno kulturno nasleđe.

Međutim, pored njihove rekonstrukcije, plan je da se ovaj ceo potez pored reke potpuno revitalizuje, a renomirana arhitektonska firma Herzog & de Meuron predstavila je veoma hrabar plan koji podrazumeva gradnju celog stambeno-poslovnog kompleksa na stubovima kojeg oni zovu „horizontalnim soliterima„.

Horizontalni soliteri će biti izdignuti 35 metara iznad zemlje, a nosiće ih stubovi koji će izgledati kao stabla drveća.

Projekat Herzog & de Meuron podrazumeva potpunu restauraciju dve postojeće zgrade koje se zajedno prostiru na oko 20.000 kvadrata. Pod kitnjastim krovovom prve zgrade naći će se pijaca, butici, poslovni prostori i velika teretana, dok će druga ugostiti umetničke centre i apartmane.

Dva postojeća krila nekada su bila povezana centralnom strukturom koja je u međuvremenu porušena. Plan je da se ova zgrada podigne onakva kakva je nekada bila na osnovnu istorijskih dokumenata što znači da će ona imati veliki centralni hol i malu lokalnu pivaru. Ova tri objekta zajedno će činiti srce projekta u kojem je glavni akcenat stavljen ja povezanost s rekom.

Soliteri na štulama

Zajedno s velikim radovima na rekonstrukciji postojećih objekata, arhitekte su predložile i (veoma) hrabar plan koji podrazumeva izgradnju „horizontalnih solitera“, odnosno, zgrada iznad pivare koje su oslonjene na stubove. Koliko je ovo hrabro rešenje govori i podatak da će novi objekti biti izdignuti 35 metara iznad zemlje. Stubovi koji će nositi ovu konstrukciju izgledaće poput stabla drveća… mada nas podsećaju na štule. Ovaj radikalni plan, prema rečima arhitekata, opravdan je iz dva razloga: održava se vizuelnu veza između starih objekata i susedne reke, dok se u isto vreme iz novih izdignutih objekata nudi sjajan pogled na grad.

Otvaranje prema reci

Novi stambeno-poslovni kompleks prostiraće se na oko 100.000 kvadratnih metara, a najveću površinu zauzimaće stanovi koji će imati velike balkone s baštama. Deo velikog plana jeste i pejzažno uređenje celog kompleksa u kojem će se prednost dati pešacima, odnosno, stvaranju bolje veze između stare pivare i obližnje reke Moskve.

Foto, info: Herzog & de Meuron

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Zeleni

    Aaaa? Ovo nije bas realno

Ostavite odgovor

Obavezna polja *