Arhitektura

Kako izgleda Guglov data centar

Kompanija Google odlučila je da po prvi put javnosti pruži kompletan uvid u svoje informatičke centre širom sveta.

Sa svojih nekoliko stotina hiljada servera, raznobojnim kablovima i inženjerima koji se na biciklima kreću kroz postrojenja, ovi centri variraju od prepravljenih objekata za proizvodnju papira u Finskoj pa do specijalno izgrađenih serverskih farmi u Ajovi.

„Izuzetno mali broj ljudi ima pristup ovim centrima i to samo zbog jednog, ali bitnog razloga – naš prioritet je privatnost i sigurnost informacija. „Radimo sve što je u našoj moći da informacije i ljude zaštitimo. Veoma mali broj naših zaposlenih uopšte ima pristup serverima. Danas prvi put javnost može da vidi kako sve to izgleda“, rečeno je u saopštenju Googlea.

Google je na svojoj internet stranici, u delu nazvanom „Where the Internet lives“, objavio fotografije iz osam centara u Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj i Belgiji. Google trenutno gradi nove centre u Hong Kongu, Čileu i na Tajvanu.

Fotografije unutrašnjosti Googleovih centara dolaze u trenutku kada je časopis Wired objavio veliku temu o tome kako ih kompanija gradi i upravlja njima. Fotografije je snimila Koni Žu.

Google je započeo svoj uspon iz jedne garaže u Silicijumskoj dolini. Ko-osnivači kompanije Lari Pejdž i Sergej Brin radili su s drugim inženjerima na razvoju sistema za povezivanje jeftinih servera na način koji bi mogao da im pomogne da ostvare svoje ambicije i da svetu omoguće digitalni putokaz za sve svetske informacije.

 

 

 

Hamina, Finland

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *