Hemicycle, nova sala za zasedanje Evropskog parlamenta; Rendering: Europarc
Svetski projekti

Javni prolaz iznad sale: Predstavljen budući izgled zgrade EU parlamenta u Briselu

Postmoderno zdanje ostaće bez prepoznatljivog lučnog svoda i biće okruženo okvirom sa belim rešetkama, koji se proteže iznad linije krova sa botaničkom baštom.

Arhitektonski studiji JDS Architects, Coldefy, Carlo Ratti Associati, NL Architects i Ensamble Studio spremni su za renoviranje čuvene zgrade Paul-Henri Spaak, sa dizajnom koji sadrži rešetkasti nosač i botaničku baštu na krovu.

Predlogom ovog kolektiva, koji je poneo ime Europarc, zgrada Evropskog parlamenta u Briselu će biti renovirana u nastojanju da se smanji emisija ugljenika koja bi nastala rušenjem postojećeg objekta i izgradnjom novog.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pogled iz vazduha na redizajniranu zgradu Paul-Henri Spaak; Rendering: Europarc

Rušenje kao pogrešan pristup

„Sadašnja zgrada Paul-Henri Spaak ima brojne nedostatke, međutim, njeno rušenje i zamena novom ‘palatom’ može biti pogrešan pristup“ – kažu za Dezeen iz Europarca, koji će tokom realizacije podržati inženjerske kompanije kao što su belgijski UTIL i danski Ramboll.

„U sektoru građevinarstva, preko 50 odsto ugljeničnog otiska nastaje prilikom izgradnje sirove strukture zgrade. Ako se ona potpuno demontira, sav taj trošak se gubi i treba ga ponovo potrošiti na novu izgradnju. Ovde bi strategija trebala biti da se rigorozno ponovo koristi veći deo Spaakove strukture, njen utrošak ugljenika“ – dodaju iz kolektiva.

Novi dizajn treba da ojača veze zgrade sa okolinom; Rendering: Europarc

Javni prolaz će posetioce voditi kroz zgradu parlamenta.

Renderi predloga pokazuju postmodernu zgradu Paul-Henri Spaak, koju su 1988. godine dizajnirali Mišel Bukijon i Atelier Espace Leopold, bez svog prepoznatljivog lučnog svoda i okruženu okvirom sa belim rešetkama koji se proteže iznad linije krova i zatvara vrt na krovu.

Europarc je osmislio javni prolaz koji će posetioce voditi kroz zgradu parlamenta preko ulaza na otvorenom i biti povezan sa pešačkom mrežom u centru Brisela.

Postojeća fasada nalik zidu na susednoj zgradi Spinelli biće uklonjena kako bi bolje pozdravio javnost na lokaciji i uokvirio pogled na zgradu Paul-Henri Spaak u obliku pilule, koja je dobila ime po belgijskom političaru.

Detalj iz enterijera rekonstruisane zgrade EU parlamenta; Rendering: Europarc

Javni prolaz kroz zgradu parlamenta

Novi dizajn će otvoriti lokaciju i ojačati pešačke staze i veze sa susednim Place du Luxembourg i Parkom Leopold, navode arhitekte iz Europarca.

„Zgrada ne bi trebalo da bude neprohodna, već treba da bude mesto otvorenosti. Dakle, mogao bi da se napravi javni prolaz kroz parlament„, rekli su iz Europarca.

Tako će na prirodan i intuitivan način, prolaz će omogućiti veliki ulaz posetiocima parlamenta i uspostaviti pravo čvorište u pešačkoj mreži Brisela.

Prolaz će omogućiti veliki ulaz za posetioce parlamenta; Rendering: Europarc

Prozori od poda do plafona će povezati unutrašnjost Hemicyclea sa vrtom na krovu koji će pružati pogled na grad Brisel.

Hemicycle, nova sala za zasedanje Evropskog parlamenta, biće smeštena na gornjim nivoima zgrade. Biće redizajnirana da integriše modernije pogodnosti koje uključuju brojne digitalne karakteristike za proširenje spoljašnjih i nefizičkih veza.

Prozori od poda do plafona će povezati unutrašnjost Hemicyclea sa vrtom na krovu koji će pružati pogled na grad. Oni će takođe biti udvostručeni kao veliki ekrani tokom konferencija i sastanaka.

Na vrhu zgrade će biti smeštena Zelena agora, botanička bašta koja se odnosi na drevne grčke agore ili prostore za okupljanje. Botanička bašta će biti vizuelno povezana sa Hemicycleom dole kroz otvoreni plafon.

Na vrhu zgrade biće smeštena botanička bašta; Rendering: Europarc

Grafički prilozi

Galerija rendera

Hemicycle, nova sala za zasedanje Evropskog parlamenta; Rendering: Europarc
Hemicycle, nova sala za zasedanje Evropskog parlamenta; Rendering: Europarc
Rendering: Europarc
Rendering: Europarc
Rendering: Europarc
Rendering: Europarc
Rendering: Europarc
Rendering: Europarc
Rendering: Europarc
Rendering: Europarc
Rendering: Europarc
Rendering: Europarc

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *