Arhitektonski fakultet Orhus; Foto: Ramus Hjortshøj
Svetski projekti

Novi arhitektonski fakultet u Danskoj prilagođen zapuštenom okruženju

Arhitektonski fakultet u Orhusu osmišljen je kao inkubator za učenje zasnovano na praksi i neplansku sinergiju među studentima.

Arhitektura novog fakulteta u danskom gradu Orhus je sirova, gotovo podseća na industrijsku zgradu, ali samo na prvi pogled. Prefinjeni detalji i jaka prostorna organizacija namerno komuniciraju na takav način da se arhitektura objekta stavlja u drugi plan, omogućavajući aktivnostima studenata da dođu u prvi plan, kažu arhitekte iz danskog biroa ADEPT koji potpisuju ovaj projekat.

Zgrada je okružena tragovima industrijske istorije koji formiraju sirovi autentični identitet lokacije.

Arhitektonski fakultet Orhus zamišljen je iznutra i spolja kao laboratorija za učenje i istraživanje arhitekture. Zgrada je podignuta na nekadašnjoj ranžirnoj stanici i okružena je tragovima industrijske istorije koji formiraju sirovi autentični identitet lokacije.

Objekat karakterišu izloženi materijali i instalacije, kao i industrijski detalji. Dizajn zgrade prilagođen je zapuštenom okruženju, a najbliži komšija joj je Institute for X – alternativna komuna za startape.

Zgrada ne valja bez studenata

“Dizajn zgrade omogućava spajanje unutrašnjih i spoljašnjih prostora, ne samo doslovnom transparentnošću, već i postavljanjem pitanja šta je školski, a šta gradski prostor. To znači da će i okolno urbano okruženje i nastavne aktivnosti oblikovati zgradu u budućnosti. To je zgrada koja je projektovana da nikada sama po sebi ne bude dovoljna. Samo je sa svojim stanarima potpuna.” – kaže Martin Krogh, partner u birou ADEPT.

Namerna jednostavnost dizajna je odgovor na potrebe fakulteta za funkcionalnim i robusnim prostorima.

Namerna jednostavnost dizajna je odgovor na potrebe fakulteta za funkcionalnim i robusnim prostorima. Zgrada omogućava predavačima da eksperimentišu sa novim i savremenim načinima arhitektonskog obrazovanja, a istovremeno pruža snažan prostorni identitet koji odgovara ambiciji da ovo bude dom jednom od najboljih arhitektonskih fakulteta u Evropi, navode arhitekti.

Zgrada koja ohrabruje sinergiju među studentima

Baš kao što zgrada omogućava da aktivnosti unutar nje postanu vidljive javnosti, tako i prostorna organizacija i transparentnost enterijera čine studijske aktivnosti ne samo vidljivim već i poziva studente da se priključe.

“Za razliku od dosadašnje prakse, ovo je arhitektura koja ohrabruje zajedništvo i sinergiju među studentima”, kažu arhitekti.

Zgrada je sagrađena s materijalima iz okruženja koji se proizvode lokalno kako bi se što više smanjio transport.

Zgrada je sagrađena sa akcentom na materijalima iz okruženja koji se proizvode lokalno kako bi se što više smanjio transport. Beton je redukovan na najmanju moguću meru, a maksimalno je povećana upotreba recikliranog materijala.

Podovi su od recikliranog drveta dobijeni od ostataka industrijske proizvodnje drvenih prozora, dok je velika biblioteka napravljena od polica iz obližnje stare zgrade.

Na kraju, zgrada je projektovana tako da troši 50 posto manje energije od drugih sličnih objekata.

Grafički prilozi

Faktografija

  • autori: ADEPT, Vargo Nielsen Palle
  • lokacija: Orhus, Danska
  • površina: 12.500 m²
  • godina: 2021.
  • fotografija: Ramus Hjortshøj

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *