Aneks Elektronskom fakultetu u Nišu; Foto: Mladen Jovanović
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kako je proširen Elektronski fakultet u Nišu

Svojom volumetrijom i kompozicijom novoprojektovana zgrada prati strukturu postojećeg objekta, ali u isto vreme tretman fasadnih ravni je savremen, u skladu s duhom vremena.

Sa idejom da stvori uslove za potpunije obrazovanje i brže povezivanje nauke i preduzetništva, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije investiralo je u izgradnju Višenamenske lamele Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, čiji projekat potpisuju arhitekte iz studija Teking Architecture iz Niša.

Višenamenska laboratorijska lamela je locirana uz postojeću zgradu Elektronskog fakulteta i predstavlja njenu dogradnju čineći sa njom celinu.

Nova lamela od 7.100 m2 locirana je uz zgradu fakulteta i predstavlja njenu dogradnju čineći sa njom celinu.

Funkcionalno na prizemlju i pet spratova raspoređeni su brojni sadržaji koji su kao novina uvedeni u sistem obrazovanja ove institucije. Projektovan je prostor za uslužni i edukacioni sadržaj, višenamenski prostori namenjeni centrima za robotiku, istraživanje i razvoj, start-up kompanijama, medija centar, konferencijska sala i svi neophodni prateći sadržaji, ističe za naš portal Slaviša Kondić, vodeći projektant.

Pored nekoliko veza stari i novi objekat su povezani i pasarelom na prvom spratu a međusobno su tako postavljeni da formiraju unutrašnje dvorište otvoreno sa jedne strane.

Betonska konstrukcija

Konstruktivni sistem je skeletni s armirano betonskim stubovima i gredama. Međuspratna konstrukcija je izvedena kao puna betonska armirana ploča a temeljen je na armirano betonskoj kontra ploči. Vertikalni konstruktivni elementi projektovani su kao armirano betonski stubovi i platna.

Stepeništa su projektovana kao trokraka, sa montažnim prefabrikovanim gazištima preko nosećih čeličnih greda. Plafoni, grede i stubovi su u pojedinim prostorijama zadržani u natur betonskoj obradi i premazani su sredstvom za impregnaciju.

Ravan krov projektovan je kao zeleni krov na njegovom neprohodnom delu u cilju smanjenja uticaja na životnu sredinu.

U cilju veće održivosti i životnog ciklusa objekta kao i uticaja zgrade na životnu sredinu, ravan krov je projektovan kao zeleni krov na njegovom neprohodnom delu. Ravna neprohodna terasa izvedena je od sledećih slojeva – zeleni sloj zemlje sa biljkama, drenažni sloj Sarnavert Aquardrain 550, FPO membrana Sarnafil TG 66 termoizolacija HPS 20cm, parna brana Sarnavap 5000E, sloj betona za pad, armirano betonska ploča, produžni malter.

Ravna prohodna terasa izvedena je u slojevima: WPC kompozitni pod na potkonstrukciji, armirani cementni estrih, PE folija, geotekstil, FPO membrana SarnafilTG 66, sloj betona za pad, armiranobetonska ploča, produžni malter.

Fasada kao glavna likovna karakteristika objekta

Jedna od glavnih karakteristika objekta je fasada. Obložena je panelima od kasetiranog perforiranog aluminijumskog lima debljine 2mm izvedenim u sistemu ventilisane fasade. Fasada je specifična i, po rečima projektanata, bila je dosta složena za izvođenje zbog smicanja rastera, konstrukcije i rešavanja drenaže, a posao izvođenja ovog dela projekta je poveren firmi Modulor.

Fasada je obložena panelima od kasetiranog perforiranog aluminijumskog lima izvedenim u sistemu provetrene fasade.

Preko zida od giter bloka postavljena je termoizolacija – mineralna kamena, paropropusna folija i fasadni paneli- kasete od perforiranog aluminijumskog lima na odgovarajućoj potkonstrukciji s provetrenim vazdušnim slojem.

Svojom volumetrijom i kompozicijom novoprojektovana zgrada prati strukturu postojećeg objekta. Oblikovni koncept je nastao integrisanjem više uticajnih faktora koji su ga odredili, a usvojen je princip da se arhitektura postojećeg objekta ogleda i kroz novoprojektovani.

“Kada je u pitanju oblikovanje, ideja je bila da se formiraju volumeni koji prate formu postojećeg objekta, ali da u isto vreme tretman fasadnih ravni bude savremen, u skladu sa duhom vremena. Težnja je bila da se na taj način formira skladna celina, ali i da svaka od podcelina – objekata (postojeća zgrada fakulteta, i njena dogradnja-Lamela) zadrže svoj identitet”, ističe Slaviša Kondić za portal Gradnja.

U koraku s tehnologijom

Zgrada je tehnološki rešena savremeno, sa savremenim sistemima instalacija. Grejanje i hlađenje su rešeni toplotnom pumpom vazduh-voda, a postoji i podstanica koja je povezana na toplanu Mašinskog fakulteta (koji se nalazi pored) kao backup u slučaju veoma niskih temperatura. Odrađen je i sistem ventilacije celokupnog objekta. Sistem osvetljenja je veoma napredan, sa kontrolom nivoa osvetljenja i senzorima dnevnog svetla, proizvođača Zumtobel.

Kada je u pitanju državna investicija, nema toliko zahteva za naknadnim izmenama i uštedama na račun kvaliteta objekta, primenjenih rešenja i materijala.

Arhitekte iz studija Teking Architecture iz Niša našli su se u poziciji da su za poručioca posla imali državnu instituciju, sa izdvojenim veoma visokim budžetom. Nasuprot konstantnom problemu koji arhitekte imaju u svom dugom nastojanju da svoje ideje sprovedu do kraja, ovde je situacija bila malo drugačija.

“Osnovna razlika (kada je investitor fizičko lice u odnosu na državnu investiciju) je u samom pristupu poslu. Privatni investitor vrlo često naknadno pokušava da uštedi kroz izmene projektovanih rešenja i materijala. Kada je u pitanju državna investicija, nema toliko zahteva za naknadnim izmenama i uštedama na račun kvaliteta objekta, primenjenih rešenja i materijala”, ističe Slaviša Kondić, vodeći projektant.

Grafički prilozi:

Situacija
Situacija
Prizemlje
Prizemlje
Sprat
Sprat
Presek
Presek
Izgled
Izgled

Fotogalerija:

Aneks Elektronskom fakultetu u Nišu; Foto: Mladen Jovanović
Aneks Elektronskom fakultetu u Nišu; Foto: Mladen Jovanović

Faktografija:

  • autori: Teking Architecture
  • autorski tim: Slaviša Kondić, Mirko Stanimirović, Milan Tanić, Vojislav Nikolić, Miljana Ignjatović, Milan Brzaković, Biserka Jovanović, Andrija Čolović, Marija Marinković, Nemanja Ranđelović i Marija Nikolić
  • investitor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
  • izvođač: WD Concord West
  • objekat: Višenamenska lamela, dogradnja elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu
  • lokacija: Niš, Aleksandra Medvedeva 14
  • površina: 7.100 m2
  • godina projektovanja: 2017.
  • godina realizacije: 2020.
  • saradnici i konsultanti na projektu: Modular, Zumtobel
  • fotografija: Mladen Jovanović

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

4 komentara

  1. miki

    bravo nišlije!

  2. arhitekta

    svetski a naše 😀

  3. Mirjana

    Ne svidja mi se. Deluje sareno i nepovezano sa starom zgradom. Razbacane pune i staklene povrsine. Toliki tim je mogao nesto bolje da smisli

    1. Bratislav Milojevic

      Mirjana
      Nije ahitektura mesanje betona pa kad ima puno ucesnika dvoica rade na mesalici, dvoica guraju kolica a dvoica perdase, pa onda mogu da naprave i stazu i zardinjeru, a po nekad i lava na kapiji, a o labudovima i da ne pricam. Ako imas ikakve veze sa arhitekturom, a iskreno se nadam da nemas, gledaj ove slike i uci kako se nas poso radi u ovoj nasoj ubogoj sredini.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *