Novi izgled Velikog bačkog kanala
Domaći projekti

Kako će izgledati uređena obala Velikog bačkog kanala u Vrbasu

Žitelji Vrbasa ponovo će moći da uživaju pored vode i to na uređenoj obali koja će imati dečije igralište, teretanu na otvorenom, moderno šetalište i biciklističku stazu. 

Nakon što je prošle godine iz Velikog bačkog kanala izvađeno oko 155.000 kubnih metara nanosa i pošto su završeni građevinski radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda za Vrbas i Kulu, na red je došao i projekat uređenja obala kanala u Vrbasu dužine 600 metara.

Projekat uređenja obala Velikog bačkog kanala potpisuje arhitektica Svetlana Mojić Džakula iz novosadskog biroa Salt & Water, kojoj je cilj bio da se pruži mogućnost stanovnicima opštine Vrbas da uživaju pored vode.

„Ideja je bila da se obali da karakter, ali da se ne odvuče pažnja s lepote prirode koja se tu nalazi. Zato je sve u nijansama sive, bele i crne i u teksturi drveta.“ – kaže Svetlana za naš portal.

Projekat će biti izveden u nekoliko faza

Ideja je bila da se obali da karakter, ali da se ne odvuče pažnja s lepote prirode koja se tu nalazi.

Pored odbojkaškog i košarkaškog terena, dizajnirano je dečije igralište, teretanu na otvorenom, moderno šetalište i biciklističku stazu. Na samoj vodi nalaze se drvene platforme za pecanje, sunčanje i druženje, dok je celom dužinom šetališta raspoređen moderno dizajniran urbani mobilijar. Na kraju šetališta revitalizovana je popularna peščana plaža Šlajz, dok će najmlađe obradovati plutajući bazen za neplivače.

Ceo projekat osmišljen je tako da se najbolje uklopi u okolnu prirodu, dizajniran u neutralnim bojama i sa puno drveta tretiranog za spoljašnju upotrebu. Klupe, drvene ležaljke, dokovi, kante za đubre i parkirališta za bicikle specijalno su dizajnirani za ovu lokaciju sa idejom da obali pruže prepoznatljivi identitet.

Revitalizacija DTD-a

Ovaj projekat na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, izgrađenog prvenstveno za zaštitu od poplava i navodnjavanje vojvođanskih njiva, samo je mali deo kanalske mreže duge 929 kilometara. Revitalizacija kanala DTD je u najavi ali je to prilično velika investicija ali koja bi imala velike blagodeti na celo okruženje.

„Kanalska mreža u Vojvodini ima ogroman neuređeni potencijal s kojim bi mogli da se dičimo, a nažalost najvećim delom je potpuno zapostavljen. Znajući koje sve dobrobiti čovek ima od provođenja vremena na vodi i pored vode mislim da bi uređenje obale kanala izuzetno doprinelo kvalitetu života ljudi u ovim krajevima„. – zaključuje Svetlana Mojić Džakula.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Biljana

    Predivno i to je Vrbasu nedostajalo!

  2. Jelena

    Da li i KADA je u planu čišćenje Kanala DTD i uredjenje obale,od fabrike Vital do izlaza iz Vrbasa prema Bačkom Dobrom Polju????To je svakako najzagadjeniji deo Velikog Bačkog Kanala,i nažalost najzapušteniji deo.
    Sve pohvale za projekat na Šlajz-u.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *