Gradilište SC Radnički sa sportskom dvoranom od preko hiljadu mesta; Foto: Gradnja
Izdvojeno, Izvođenje

Rupa na Crvenom krstu: Pogledajte reportažu s velikog gradilišta dvorane

Duboko ispod površine zemlje vrše se opsežni zemljani radovi na mestu gde će u naredne dve godine nići objekat visine 19 metara i postati novi orijentir ovog kraja.

Najstarije sportsko društvo u Srbiji, beogradski Radnički, proslavio je 2021. godine čitav vek postojanja, a u čast ovog velikog jubileja najavljena je i izgradnja novog sportskog centra na dobro poznatoj adresi, u Ulici vojvode Šupljikca 31 na Crvenom krstu.

Projektom je predviđena izgradnja savremenog sportskog objekta sa dvoranom kapaciteta od 1.000 gledalaca, koji će nositi ime po legendarnom košarkaškom treneru Dušanu Dudi Ivkoviću.

Projekat je izradio CEP (Centar za planiranje urbanog razvoja), a investitor je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Sa kompanijom WD Concord West kao glavnim izvođačem, radovi na izgradnji modernog sportskog centra “Radnički” počeli su u februaru 2023, a predviđeni rok za završetak je dve godine.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Kao što se može videti na dron snimku, urađena je zaštita temeljne rame i u toku su opsežni zemljani radovi.

Vredan 20 miliona evra, novi sportski kompleks će imati 18.753 metara kvadratnih, od čega 11.850 m² otpada na nadzemni deo. Ostvarena zauzetost parcele je 61%, a maksimalna visina objekta iznosi 19 metara.

Spratnost oba dela objekta (sportskog centra i sportske dvorane) je 2Po+Su+Pr+3, a funkcionalno i konstruktivno objekat je podeljen na dve jasne celine – sportski centar sa administracijom i sportsku dvoranu sa pratećim sadržajima i garažom.

Kao što se može videti na dron snimku, urađena je zaštita temeljne rame i u toku su opsežni zemljani radovi.

3D vizuelizacija budućeg izgleda Sportskog centra „Radnički“ koji će nositi ime po legendarnom košarkaškom treneru Dušanu Dudi Ivkoviću.

Tri celine sportskog centra

Sam sportski centar zamišljen je tako da obuhvata tri celine, a to su administrativni blok, atrijum i sportski centar.

Između administrativnog bloka i sportskog centra formiran je atrijumski prostor kroz tri etaže kao glavno komunikaciono čvorište i veza administracije sa sportskim centrom, ali i kao prostor za povremene izložbene postavke i muzejsku zbirku.

Na nivou suterena i dva podzemna nivoa formirane su trenažnu sale za košarku i rukomet, dok je u podrumu squash centar, streljana kao i teretana.

Tri odvojene sale za borilačke sportove smeštene su  u prizemlju objekta sportskog centra, dok su na spratnim etažama projektovane sale za futsal i za male sportove.

U toku su zemljani radovi; Foto: Gradnja

Dvorana sa 1.025 mesta

Multifunkcionalna sportska dvorana sa 1.025 mesta dimenzionisana je za održavanje košarkaških, rukometnih i odbojkaških utakmica kao i za druge manifestacije koje ne moraju biti isključivo sportske.

Ispod sportske dvorane projektovana je garaža objekta, organizovana u tri etaže međusobno povezane rampama. Ukupan kapacitet garaže iznosi 162 parking mesta, od čega je 9 PM namenjeno za osobe sa posebnim potrebama.

Projektom su planirana i dva parking mesta za autobuse na otvorenom, a kolski pristup garaži obezbeđen je iz ulice Vojvode Šupljikca preko interne saobraćajnice na parceli.

Faktografija
projekat:

Sportski centar Radnički

lokacija:

Crveni krst, Beograd

projekat:

Centar za planiranje urbanog razvoja

investitor:

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima

izvođač:

WD Concord West

investicija:

20 miliona evra

površina:

18.753 kvadrata

spratnost:

2Po+Su+Pr+3

početak radova:

proleće 2023.

stanje:

februar 2024.

rok:

proleće 2025.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *