Arhitektura, Izdvojeno

Turski stadion za EURO 2024 pretvara energiju vetra u struju

Stadion Ataturk biće nova kuća fudbala Turske, a moguće je da će biti i centralni stadion Evropskog prvenstva 2024… ako se odobri kandidatura ove zemlje koja se pruža na dva kontinenta.

Firma AFL Architects predstavila je dizajn za stadion Ataturk koji je osmišljen tako da poboljša odnos između publike i igrača na terenu ali i da ima akustiku kojom se neće moći meriti niti jedan drugi stadion na svetu.

Međutim, ono nije novi stadion. Zapravo, radi se o renoviranju i adaptaciji postojećeg Olimpijskog stadiona, a sam projekat deo je kandidature koju je Turska podnela tokom aprila meseca. Jedini protivkandidat je Nemačka, a budući domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine znaće se 27. septembra ove godine.

Nova fasada pretvaraće snagu vetra u električnu energiju.

Obimna obnova postojećeg Olimpijskog stadiona biće vođena integracijom modernih tehnologija u postojeću strukturu, piše ArchDaily.

Fasada postojećeg stadiona biće obložena belim GRC ekoskeletom s generatorima koji će snagu vetra pretvarati u električnu energiju.

Video zid od 20 metara visine

Stadion Ataturk će imati video zidove visoke 20 metara kako na fasadi tako i u unutrašnjosti, na kojima će se prikazivati video sadržaj usklađen sa navijanjem publike.

„Partnerstvo s Turskog fudbalskom federacijom predstavlja veoma uzbudljiv period za našu firmu. Naš tim ima značajno iskustvo u projektovanju UEFA, FIFA i Olimpijskih stadiona, međutim, učestvovanje u ovako ranoj fazi razvijanja velikog događaja fantastična je prilika za nas da demonstriramo pun potencijal naše ekspertize.“, rekao je John Roberts iz AFL Architects.

Fudbal uz večeru

Kako bi se projekat lakše izveo ali i da bi stadion mogao u međuvremenu da se koristi, adaptacija je podeljena u dve faze. U prvoj fazi, biće onovljeni donji nivoi stadiona dok druga faza podrazumeva obnovu gornjeg nivoa čime će se kapacitet stadiona proširiti na 92.000 gledalaca. Renoviranjem je predviđena i izgradnja 200 loža u kojima će moći da se smesti po desetoro gledalaca.

Poseban kuriozitet je takozvani Tunnel Club koji će navijačima sa skupljim ulaznicama omogućiti da dok večeraju gledaju igrače kako pristižu na teren, ali i da imaju bace pogled na klupu i tako dobiju direktan uvid na razvijanje strategije tima. Selektori će obožavati ovu grupu privilegovanih navijača…

Rendering: AFL Architects

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *