Arhitektura, Izdvojeno

Planetarijum u Norveškoj s kabinama pozicioniranim kao planete oko Sunca

Predstavljeni planetarijum bio bi najveći objekat ove vrste u Norveškoj, zemlji čarobnog neba koja je jedna od retkih u kojoj se može videti i prelepa pojava – Aurora Borealis.

Smešten u gustoj šumi, 45 kilometara od Osla, planirani planetarijum i centar za posetioce prostiraće se na 1.500 kvadratnih metara, a njegova najznačajnija karakteristika je ta što će kabine za noćenje biti postavljene oko planetarijuma baš kao i planete oko Sunca.

Kompleks objekata, kojeg potpisuje renomirani norveški studio Snohetta, omogućiće naučnicima ali i turistima čitav spektar aktivnosti u polju astronomije, a ujedno će omogućiti posmatranje noćnog neba i Severne svetlosti.

Kabine su oko planetarijuma poređane kao planete oko Sunca.

Planetarijum je projektovan da primi 120 gostiju, kojima će biti pruženo „intelektualno, vizuelno, kao i taktilno putovanje kroz oblast astronomije“, navode arhitekte iz studija Snohetta za ArchDaily.

Kabine kupolastih formi, poređane kao planete oko Sunce, imaju različite prečnike, od 6 do 10 metara i mogu da prime između 10 i 32 osobe. Neke od njih delimično su ukopane u zemlju, dok druge fino leže na površini. Tokom procesa projektovanja arhitekte su bile inspirisane jednostavnim principima astronomije, kao i kretanjem planeta po svojim orbitama oko Sunca.

Odakle dolazi univerzum?

„Ispunjavajući misiju Instituta, da se javnost što bolje upozna sa svemirom, novi astronomski objekat dizajniran je da inspiriše posetioce tako da ih sama arhitektura podstakne na pitanje: Odakle dolazi univerzum?“, navode arhitekte iz studija Snøhetta.

Planetarijum, koji dominira kompleksom, inspirisan je prvim svetskim planetarijumom Archimedes nastalim 250 godina pre nove ere. On se izdiže iz zemlje, okružen travom, divljom vresom i borovnicama, otkrivajući postepeno svoju trospratnu strukturu.

Planetarijum za 100 ljudi

Na kupolastom svodu planetarijuma, koji može da primi 100 ljudi, prikazivaće se realistične projekcije zvezda, planeta i drugih nebeskih tela.

Oko pozorišta su organizovani prijemna sala, kafić, izložbeni prostor i rampa koja posetioce vodi na otvorene krovne terase.

Planirani projekat biće izgrađen uz postojeću opservatoriju Solobservatoriet, jednu od najpoznatijih severnoevropskih astronomskih istraživačkih centara, izgrađenu 1954. godine.

Rendering: Snøhetta/ Plompmozes

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *