Paul-Henri SPAAK, plenarna zgrada Evropskog parlamenta; Foto: Evropska Unija
Aktuelno

Tim koji predvodi JDS Architects pobedio na konkursu za obnovu EU parlamenta u Briselu

Jedna od glavnih komponenti konkursnog zadatka bila je da se identifikuje pravi pristup obnovi objekta – u rasponu od renoviranja do rekonstrukcije. 

Evropski dizajnerski tim koji je integrisao arhitektonske firme JDS Architects, Coldefy & Associates, Carlo Ratti Associati, NL Architects i Ensamble Studio proglašen je za pobednika međunarodnog konkursa za dizajn za obnovu zgrade Paul-Henri SPAAK, plenarne zgrada Evropskog parlamenta u Briselu, Belgija.

Otvoreni poziv objavljen je 2019. godine, a nakon što je godinu dana kasnije pregledao 132 podnete prijave, žiri je odabrao 15 kandidata za učešće na finalnom konkursu, uključujući i renomirane firme kao što su OMA, Snøhetta, Renzo Piano Building Workshop, Shigeru Ban Architects i Dominique Perrault Architecte.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zgrada od 84.000 kvadrata

Pored pobedničkog tima na čelu sa JDS Architects iz Brisela, organizacija je dodelila drugu nagradu grupaciji koju predvode Jabornegg & Palffi (Austrija) i Kuehn Malvezzi (Nemačka), piše ArchDaily.

Treću, četvrtu i petu nagradu dobili su Moro Kusunoki sa sedištem u Francuskoj i belgijska firma Dethier Architectures, zatim rešenje firme Belvedere Architecture (Francuska), te tim koji predvode A2M (Belgija) i C.F. Møller Architects (Danska).

Zgrada Paul-Henri SPAAK deo je kompleksa sastavljenog od desetak građevina, koje zauzimaju ukupnu površinu od oko 665.000 kvadratnih metara.

Objašnjeno je da „pojam obnove“ obuhvata sve pristupe između „renoviranja“ i „rekonstrukcije“ zgrade.

U zgradi od 84.000 kvadratnih metara smeštena je Komora Evropskog parlamenta i niz objekata za održavanje sastanaka parlamentarnih odbora, organizovanje konferencija za štampu i doček posetilaca.

Što se tiče novog projekta, predstavnici Evropske unije su objasnili da „pojam obnove“ u ovom slučaju obuhvata sve pristupe između „renoviranja“ i „rekonstrukcije“ zgrade.

Tako je jedna je od glavnih komponenti konkursnog zadatka bila da se identifikuje pravi pristup. Pošto EU nije objavila slike pobedničkog projekta, još uvek nije jasno koji put je prvonagrađeni tim zapravo izabrao za svoj predlog.

Prema navodima iz Evropskog parlamenta, 15 projekata koji su se našli u finalu biće prikazani na izložbi u Briselu, koja je zakazana za septembar 2022. godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *