Novi izgled Velike dvorane Sava Centra; Render: Delta Holding
Enterijeri

Evo kako će izgledati enterijer renoviranog Sava Centra

Rekonstruisani objekat će dobiti i nove prostore i zone, kao što su banket sala sa hiljadu mesta i nesvakidašnja zelena oaza – zimska bašta.

Temeljna rekonstrukcija Sava centra zvanično je otpočela 23. decembra prošle godine, kada je njegov novi vlasnik, kompanija Delta Holding, najavila kako će ovom objektu vratiti stari sjaj.

Tako će rekonstruisani Sava centar  imati najmodernije konferencijske sale sa savremenom audio i vizuelnom tehnikom, hibridni studio, dva ekskluzivna restorana i ketering, što će ga, kako se očekuje, ponovo vratiti na kongresnu scenu.

A dok se priprema prava virtuelna tura, razgledali smo rendere i uverili se da je očuvan svaki kutak po kome prepoznajemo ovaj jedinstven objekat u našoj zemlji.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Sanacijom fasade enterijer i eksterijer ostaju skladna celina; Foto: Delta Holding

Vanvremenska i moderna rešenja za enterijer

Sanacija fasade objekta biće izvršena prema originalnom projektu glavnog arhitekte Stojana Maksimovića, a spoljašnja forma kosih staklenih površina nastavljaće da definiše unutrašnje linije i mase, tako da enterijer i eksterijer ostaju skladna celina.

Kako navode iz Delta Goldinga, enterijer novog Sava centra doživljava susret postojećih elemenata i rešenja koja su se pokazala vanvremenskim, sa neophodnim novim i modernim rešenjima.

Na samom ulazu, iz ulice Milentija Popovića, posetioce će sačekati prepoznatljivi javni prostor, tehnografska mapa sveta, dugački holovi, lebdeći galerijski prostor, smena sivih betonskih i zelenih površina koji ostaju ključni akcenat enterijera.

Idući dalje ka salama, prizor će činiti betonski mostići, stari i novi elementi sa mnogo dnevnog svetla i zelenila. Nova rasveta predstavljaće omaž originalnim rešenjima u kombinaciji sa mekšim i nežnim slapovima, kako bi se stvorio balans oštroj geometriji postojećih betona.

Planirani izgled Foajea B; Render: Delta Holding

Na mestu nekadašnjeg otvorenog restorana biće napravljena banket sala sa hiljadu mesta.

Centralna kongresna dvorana, sa aneksima, će zadržati originalno prostorno-kaskadno rešenje, oštre linije i tapiserije po kojima je poznata.

Zatim, postojaće prostori u kojima se prepliće staro i novo (npr. javni prostori), i na samom kraju potpuno novi prostori i zone koje će omogućiti bolju iskorišćenost.

Na mestu nekadašnjeg otvorenog restorana biće napravljena banket sala sa hiljadu mesta, a najveću promenu napraviće nesvakidašnja zelena oaza, odnosno zimska bašta.

Lokacijski zimska bašta će se nalaziti između objekta A i B i na taj način će pojačati povezanost ove dve celine, a prostor od više od hiljadu kvadrata ponudiće raznovrsne mogućnosti za razne događaje.

Zimska bašta će se nalaziti između objekta A i B; Render: Delta Holding

Jasna podela na zone

Prema projektu, planirano je da prostor buduće zimske bašte bude adekvatno uređen, budući da je godinama unazad prolazio kroz različite transformacije, baš kao i sam Sava centar.

„Stihijska i neplanirana izgradnja i pregradnja butika, ali i drugih lokala, od različitih materijala, učinili su da unutrašnja organizacija prostora postane neadekvatna, jer preplitanje komercijalnih i kongresnih zona nisu deo savremenih zahteva tržišta“, navode iz Delta Holdinga.

Neophodne promene u organizaciji prostora dovode do uvođenja vertikalne i jasne podele na kongresno-kulturnu i poslovno-komercijalnu zonu.

Objekat A će na visokom prizemlju imati dva ulaza – ceremonijalni, koji će biti samo kongresni ulaz, kao i novi komercijalni ulaz na mestu nekadašnjeg tehničkog ulaza, dok će ceo nivo niskog prizemlja imati komercijalnu namenu.

Objekat B ostaje dominantno kongresno-kulturne namene sa velikim izložbenim prostorom i Plavom dvoranom.

Gornje etaže objekta A će ponuditi prvoklasan kancelarijski prostor različitih kapaciteta, sa ili bez izlaza na sopstvenu terasu, što će, navode u Delta Holdingu, omogućiti zakupcima da u potpunosti prilagode prostor svojim potrebama i zahtevima.

Objekat B ostaje dominantno kongresno-kulturne namene sa velikim izložbenim prostorom i Plavom dvoranom.

Posebna pažnja, kako je najavljeno, biće posvećena opremanju ove dvorane, a to će podrazumevati uvođenje najnovijih audio i vizualnih rešenja, rekonstrukciju školjke, bine i komfornija sedišta za skoro četiri hiljade ljudi.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

9 komentara

 1. miki

  bravo! back to the future!

 2. Arhitektica

  Ovi renderi ne prikazuju najbitnije jedlove enterijera

  1. miki

   sve ostaje isto u enterijeru kao prilikom otvaranja 1977.samo će biti okupano i instalacije sređene! čak će i zimska bašta biti prvi put otvorena koja je kratko radila samo godinu dve! stojan maksimović zaslužuje mega giga spomenik, čist genije!

   1. NBG Arh

    Ne ostaje isto pošto se prekraja deo prostora, a i neće biti stari kolorit. Zadržavaju se sitni elementi više kao dekorativni. Plafoni neće biti drveni rasteri zbog instalacija. Hodnici će biti pregrađeni staklom zbog striktih podela zona na komercijalnu i kongresnu. Sve je to ovde preskočeno da se pomene. Tako da ne, neće biti isti enterijer.

    1. miki

     pa tako je bilo od početka ali vi niste upoznati kako je izgledalo 1977. nikada plafon nije bio drveni, gde ste ga videli?? na koridoru koji je kasnije napavljen i uveden svuda? naravno da je bilo pregrada staklom koje su uklonjene pa su otvarani frizerski saloni i ostale gluposti u samim hodnicima, a hodnik spojen sa inter kontijem ! niste upoznati sa izvornim stanjem sc iz 1977. pričate gluposti! nikada na spratu nisu bili paravani sa firmama kao buvljak ,nikada …to je sve došlo kasnije i dovelo do ove situacije! sc nije trebalo da bude prćija, valjda će mišković konačno uvesti red i ukinuti buvljak koji je postao! sc je bilo elitni kongresni centar za simpozijume, kultivisane koncerte, a ne za lepu brenu, koja nije mogla da kroči unutra, treći kanal i šoping centar kao mercator gde se kafeniše i ždere, veliki pozz

     1. NBG Arh

      Pošto ne prepoznajete o čemu pričam nisam sigurna da ste Vi upoznati sa originalnim elementima enterijera. Radite za Deltu? Ne kažem da enterijer mora da se konzervira, ali nemojte ni Vi tvrditi da će sve ostati isto, jer neće.

 3. NBG Arh

  Mene zanima da li će građani više ikad ući na glavni ulaz iz Milentija Popovića i ići na događaje ka Plavoj sali, ili će biti osuđeni na tabananje okolo? Ne pominje se kako će se Sava centar koristiti kad nisu kongresi u toku.
  Deo komercijalne zone je već planiran za Euronews, tako da je upitno koliko će i ta zona biti namenjena građanima?
  Plašim se, ne tvrdim, da Sava centar neće biti namenjen svim Beograđanima… osim sale.

  1. miki

   glavni ulaz nikada nije bio iz milentija popovića nego sa donje strane gde je parking na vašu žalost! srbi su nenormalan narod pa se pravio koridor zbog gužvi i dolaska sa tramvajima od ulaza iz milentija za kongresnu salu do glavnog foajea i velike dvorane! pogrešno od početka!

   1. NBG Arh

    Pošto je planirano da svi posetioci dođu automobilom ili taksijem? A topla veza je projektovana radi reda? Dajte, molim Vas

Ostavite odgovor

Obavezna polja *