Nameštaj i oprema

Ovu stolicu od lišća možete bez griže savesti baciti i u šumu

Stolica Beleaf na najbolji način iskorišćava opalo lišće. Jedini problem je što se može proizvoditi samo tokom jeseni…

Prototip ekološke stolice Beleaf nastao je tokom studiranja slovačkog dizajnera Šimona Kerna na Univerzitetu u Labemu. S idejom da njegova stolica sadrži što više biorazrgadivog materijala, Šimon Kern je sedalni deo stolice napravio od mešavine opalog lišća i smole koja se dobija od otpadnog jestivog ulja. Rezulat je fascinantan!

Okvir stolice je čelični, a sedalni deo, napravljen presovanjem smese lišća i smole, je 100 posto biorazgradiv i zamenjiv, tako da stolica Beleaf, prema rečima dizajnera, može služiti godinama, piše Dezeen.

Ukoliko se ošteti sedalni deo stolice, možemo ga staviti pod drvo gde će vremenom istrunuti i nahraniti drvo. Onda ćemo opet skupiti opalo lišće i napraviti novo sedište.

– kaže dizajner stolice Šimon Kern.

Dakle, kada vam ova stolica propadne, možete je bez griže savesti baciti i u šumu. Doduše, pazite šta ćete reći inspekciji ukoliko vas uhvate u pokušaju…

Dizajner i dalje usavršava proces proizvodnje svoje ove neobične stolice a planira i da eksperimentiše s opalim lišćem u proizvodnji rasvete.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *