Enterijeri

Enterijer biblioteke Goethe instituta u Beogradu

Promišljenim odabirom boje za zidove kao i pažljivim postavljanjem elemenata rasvete, naglašena je fina fizionomija prostora koju čine blagi lukovi i masovni zidovi.

Nakon požara 2007. godine objekat Goethe instituta u Knez Mihailovoj privremeno je saniran, a 2015. godine je odlučeno da se obnovi kompletan enterijer kulturne ustanove. U sklopu te obnove, angažovan je arhitektonski studio Ured za dizajn enterijera prostora biblioteke u prizemlju.

Pruski svod je zadržan i naglašen oslobađanjem opeke koja postaje akcenat u prostoru.

 

Autentični ambijent biblioteke postignut je pažljivo biranom paletom materijala i boja kao i korišćenjem tople boje svetla. Obloga poda je reciklirani, sanirani kamen koji je zatečen u prostoru dok su sve ostale površine značajno izmenjene.

Pruski svod je zadržan i naglašen oslobađanjem opeke koja postaje akcenat u prostoru. Promišljenim odabirom boje za zidove kao i pažljivim postavljanjem elemenata rasvete, naglašena je fina fizionomija prostora koju čine blagi lukovi i masovni zidovi.

Grafičke podloge

Aksonometrija prostora
Stari i novi elementi
Stari i novi elementi
Presek
Presek
Osnova
Osnova
Situacija
Situacija

Transformabilnost elemenata pruža mogućnost različitih vizuelnih doživljaja prostora.

 

Većina elementa nameštaja dizajnirana je i izrađena od strane Ured studija za potrebe biblioteke. Principi za dizajn su proizašli iz potreba biblioteke – nameštaj je fleksibilan, transformabilan, modularan i lako se skladišti.

U čitaonici su postavljeni trapezni stolovi koji su u jednom od ranijih projekata studija osmišljeni i testirani, dok su rotirajući sto za recepciju, klupa-polica, kao i modularni sistem polica razvijeni u okviru projekta biblioteke. Transformabilnost elemenata pruža mogućnost različitih vizuelnih doživljaja prostora.

Nameštaj je od šperploče različitih tonova koje daju notu razigranosti i komplementarni su sa paletom boja koja je prisutna u prostoru.

Istorijat objekta

Kuća u kojoj se od 1983. godine do danas nalazi kulturna ustanova Savezne Republike Nemačke, Goethe Institut, sagrađena je 1870. godine i proglašena je kulturnim dobrom. Ona je deo trgovačkog centra Knez Mihailove ulice i jedan od najizrazitijih dokumenata iz vremena njegovog nastajanja. Kuća je dobila naziv Hristina Kumanudi po ženi trgovca Kumanudija koji je podigao kuću. Kroz istoriju, u ovoj kući su bile smeštene Francusko-srpska banka, konzulat Belgije i Velike Britanije, da bi 1918. godine kuća pripala beogradskom trgovcu Nikoli D. Kiki, nakon čije je smrti predata Beogradskoj trgovačkoj omladini.

Foto: Relja Ivanić

[accordion title=“Faktografija“ close=“0″]

Projekat: 2015

Lokacija: Knez Mihailova 50, 11000 Beograd

Klijent: Goethe-Institut, Knez Mihailova 50, Beograd

Autori: Bojana Marković, David Bilobrk, Ivana Jevremović, Hristina Stojanović

Firma: URED arhitektonski studio

Konsultant za rasvetu: Ivana Rakonjac

Površina: 150,00 m2 gross

Status: izgrađeno 2016[/accordion]

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *