Enterijeri, Izdvojeno

Enterijer od 13 kvadrata u koji je sve (nekako) stalo

Zahvaljujući multifunkcionalnom nameštaju, svetlim bojama i ogledalima usprešno je rešen problem ekstremno male kvadrature stana.

Biro Studiomama dobio je zadatak da osmisli enterijer stana od svega 13 kvadrata u Londonu. Zadatak nije bio lak jer je u ovako malo kvadraturu trebao da se organizuje prostor koji će biti pogodan za svakodnevni život.

Rešenje je pronađeno u nameštaju od šperploče koji ima više funkcija. Zidni krevet, sto na izvlačenje i klupa za trpezarijskim stolom koja se može proširivati, samo su neke od pikanterija u ovom stanu.

Zidni krevet, sto na izvlačenje i klupa za trpezarijskim stolom koja se može proširivati, samo su neke od pikanterija u ovom stanu.

 

Pri osmišljavanju enterijera ovog stančića, arhitekte su se rukovodile pravilima koji se poštuju pri projektovanju kabina ili jahti gde je sve potrebno upakovati u vrlo mali prostor.

Multifunkcionalan nameštaj omogućio je da se iskoristi svaki kvadratni centimetar prostora a upotreba uniformnog materijala (šperploče, koja se čak našla i na plafonu) pri njegovoj izradi dobijeni su komadi koji vizuelno ne guše prostor, piše Dezeen.

Ogledala su postavljana na više zidova uključujući i onaj iznad kuhinjske ploče kako bi se prostor vizuelno proširio. Nije da će baš biti jednostavno za održavanje….

Jedan od zidova u sobi je pod uglom i na njemu se nalaze dva prozora koji gledaju ka ulici. To je bilo idealno mesto za postavljanje trpezarijskog stola sa klupama koje se po potrebi mogu proširiti tako da prime još dva gosta. Na njih su postavljene sedalice roze boje.

Roza boja pojavljuje se i klupi koja je ugrađena u zidu. Ova tapacirana niša je jedna vrsta dnevnog boravka koja svojim oblikom i materijalizacijom donosi maleni kutak za odmor i čitanje knjiga. A kada padne mrak, zidni krevet se može spustiti i tako napraviti spavaći blok.

Povezano: Zidni kreveti koji štede prostor

Klizna vrata u pastelno žutoj, roze i plavoj boji sakrivaju police. U njima se našlo mesta i za knjige, i za šivaću mašinu i za razne sitnice koje se negde moraju odložiti.

Jedna od vratanaca u policama može se otvoriti i pretvoriti u sto za kojim se može raditi stojeći. Laptop je smešten iznad zajedno sa svom njegovom opremom.

Kuhinja se nalazi na drugom kraju stana gde je mali ulazni deo podeljen sa dva visoka ormana. Iza ovih vrata smešteno je kupatilo – jedini prostor koji je odvojen od ostatka stana.

Da biste bolje sagledali prostor, pogledajte osnovu stana ispod.

Osnova stana

Foto: Rei Moon of Moon Ray Studio

Povezani članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *