Prisustvo dekorativnih elemenata i zelenila značajna je dopuna. Renderi: Studio OBE
Arhitektura, Izdvojeno

Nova Iskra na Dorćolu – Urbani vrt u srcu Beograda

Zelenilo, floralni motivi, prisustvo dekorativnih obrada, oble linije i pastelne boje neke su od karakteristika Dizajn inkubatora Nova Iskra Dorćol.

Dizajn inkubator Nova Iskra ima novu adresu. Na Dorćolu, u neposrednoj blizini Kalemegdana, u Ulici Cara Uroša br. 18, za maj ove godine, najavljeno je otvaranje novog zajedničkog radnog prostora, trećeg u nizu. Nakon Savamale i Zemuna, Dorćol takođe postaje jedna od centralnih tačka razvoja kreativnih industrija i IT preduzetništva u gradu.

Za zajednicu od 130 članova, Nova Iskra Dorćol ponudiće kvalitetne radne uslove, širok spektar pratećih sadržaja, ali i drugačiju koncepciju prostornog i grafičkog oblikovanja. Arhitektice iz Studija OBE preuzele su originalnu koncepciju Petokrake, redizajnirale je i dopunile novim oblikovnim i grafičkim rešenjima.

Estetika urbanog vrta nova je dizajn koncepcija. Nedavno, Nova Iskra postala je deo globalnog lanca rent24, što se direktno odrazilo i na njen prostorno-grafički identitet. Zelenilo, floralni motivi, prisustvo dekorativnih obrada, oble linije i pastelne boje neke su od karakteristika Dizajn inkubatora Nova Iskra Dorćol.

Transformacija originalnog prostorno-grafičkog identiteta

Prisustvo dekorativnih elemenata i zelenila značajna je dopuna. Umesto dosadašnje iskrene i rustične obrade površina u industrijskom stilu, veliki broj zidova novog Dizajn inkubatora na Dorćolu obrađeno je dekorativnim floralnim motivima. Saksijasto bilje sastavni je deo radnog okruženja, a njegova brojnost dostiže vrhunac na zastakljenoj krovnoj terasi i u ulaznom holu, dekorisanih u stilu urbanog vrta.

Motiv kruga centralna je tema i iskorišćena je u oblikovanju gotovo svih elemenata nameštaja, svetiljki i opreme. Na primer, za razliku od originalnih pravih i oštrih linija, tipična radna jedinica dobila je zaobljene ivice, a izvorna pravolinijska geometrija LED svetlećih traka lučna zaobljenja. Mnogobrojni drugi elementi takođe su zaobljeni. Sagledano u celosti, sprovedenim izmenama identitet brenda dobio je na ljupkosti i suptilnosti.

Veliki broj zidova novog Dizajn inkubatora na Dorćolu obrađeno je dekorativnim floralnim motivima.

Uvođenje zavesa je novina. Zastorima od tkanine omogućena je kontrola stepena vizuelne otvorenosti kancelarija, za razliku od originalne potpune prostorne transparentnosti. Otvorenost i prozračnost prostora, sa druge strane, postignuta je primenom staklenih barijera koje se pružaju celom spratnom visinom.

Pastelne boje. Prostori Nove Iskre, do sada, bili su prepoznatljivi po belim zidovima koji su stojali kao kontrast spram rustično obrađenih podova, plafona i stubova, ali i elemenata grafike koje je potpisivala Metaklinika. Prostorni ambijent Nove Iskre Dorćol značajno je drugačiji. Tome doprinose pastelne boje, među kojima preovlađuju svetlo roze i svetlo zelena.

Pitanje parkinga

Nova Iskra Dorćol skrojena je po meri velikih timova. Zajedničko radno okruženje prostire se na čak 1.200 m2 korisničkog prostora, a podeljeno je na više funkcionalnih zona i nekoliko etaža. Organizacija prostora je takva da zadovoljava prohteve profesionalnog angažmana većih timova i kompanija, dok je samo jedan deo prostora namenjen honorarcima i manjim timovima.

Mnogobrojni prateći sadržaji u samom srcu Beograda velika su prednost. U prateće sadržaje ubrajaju se prostrana kuhinja s trpezarijom, restoranski deo, bilijar sala, krovna terasa, prostor za predavanje i skupove. Kao posebne pogodnosti ističe se da „Dorćol lokacija je prvi coworking prostor koji pruža i restoran i bar, kao i dečiji kutak, na radost svih roditelja u našoj zajednici“. Svi ovi sadržaji zajedno i u sadejstvu čine posebnu programsku vrednost. Ali, da li će budući korisnici po ceni zakupa imati i parking mesto na raspolaganju – za sada je nepoznanica.

Da li će budući korisnici po ceni zakupa imati i parking mesto na raspolaganju – za sada je nepoznanica.

Amfiteatar je posebna pogodnost. „Posebna prednost Dorćol lokacije je sasvim novi koncept Nova Iskra Workspace prostora za događaje koji je u potpunosti izdvojen od ostatka radnog prostora i osmišljen da pruži jedinstveno iskustvo za do 150 gostiju“, stoji u zvaničnom saopštenju. Mini-amfiteatar nudi mogućnost održavanja događaja veće posećenosti, što je prostorima u Savamaloj i Zemunu bio zapaženi nedostatak.

Fali karakter?

Bez sumnje, Nova Iskra Dorćol biće gradski epicentar mnogobrojnih dešavanja za koje će se tražiti jedno mesto više. Međutim, nova oblikovno-grafička koncepcija, sudeći prema renderima, rešenje je bez sopstvene snage, autentičnosti i karaktera – originalna postavka dopunjena s nekoliko dekorativnih motiva. Doduše, za konačni sud moraćemo da sačekamo izvedeno stanje…

Galerija:

Prisustvo dekorativnih elemenata i zelenila značajna je dopuna. Renderi: Studio OBE
Prisustvo dekorativnih elemenata i zelenila značajna je dopuna. Renderi: Studio OBE

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *