Izgradnja muzeja počela je 2018. godine; Foto: Sand Hill Media/Eric Furie
Svetski projekti

Neka sile zatezanja budu s tobom: Muzej Džordža Lukasa odignut od tla

Zgrada od 28.000 kvadrata u obliku svemirskog broda, koji je kao da je tek sleteo u Los Anđeles, pravo je malo građevinsko remek-delo.

Lukasov muzej narativne umetnosti (eng. Lucas Museum of Narrative Art) objavio je fotografije izgradnje svog budućeg doma u Los Anđelesu, koji je dizajnirala kineska firma MAD Architects.

Prema najavi, petospratnica smeštena pored stadiona LA Memorial Coloseum u Exposition Parku ugostiće eksponate legendarnog autora filmskog serijala „Ratovi zvezda“ (Star Wars) tokom 2025. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Muzej se gradi u blizini stadiona LA Memorial Coliseum; Foto: Hunter Kerhart

Svemirski brod u krošnjama

Na fotografijama koje je objavila institucija vidi se oblikovanje izduženog, organskog oblika zgrade koja je dizajnirana od strane kineskog studija MAD u saradnji sa internacionalnom praksom Stantec.

Prema navodima iz studija, oblik zgrade muzeja je bio podstaknut drvećem u obližnjem parku, sa ivicama podignutim iznad zemlje kako bi se stvorila zasenjena područja, piše Dezeen. Doduše, nama više liči na neki svemirski brod iz filma.

Ono što posebno bilo izazovno u izvođenju ovog objekta jeste što je trećina ovog objekta podignuta iznad tla kreirajući tako prolaze ispod muzeja. Realizacija ovakve konstrukcije, koja pritom ima i amorfne oblike, pravo je malo građevinsko remek-delo.

Zgrada je dizajnirana od strane kineskog studija MAD Architects; Foto: Hunter Kerhart

Realizacija odignute konstrukcije, koja pritom ima i amorfne oblike, pravo je malo građevinsko remek-delo.

Kako bi zgrada dobila vijugavu siluteu, čelični okvir će biti obložen sa 1.500 zakrivljenih polimernih (FRP) panela ojačanih fiberglasom koji će svi imati unikatan oblik.

Kako što se vidi na fotografijama, trenutno su u toku radovi na postavljanju panela na nižim nivoima južne fasade zgrade.

Čelični okvir će biti obložen sa 1.500 zakrivljenih polimernih (FRP) panela; Foto: Roberto Gomez

Prostori posvećeni Lukasovom radu

Zgrada od 28.000 kvadratnih metara gradi se za smeštaj muzeja posvećenog narativnoj umetnosti i nosi zvaničan naziv Lucas Museum of Narrative Art.

Sadržaće prostore posvećene radu reditelja i tvorca „Ratova zvezda“ Džordža Lukasa, kao i umetnička dela i suvenire u vlasništvu Lukasa i njegove supruge Melodi Hobson.

Galerijski prostor u Lukasovom muzeju narativne umetnosti; Foto: Roberto Gomez

Verujemo da nas narativna umetnost može povezati i pomoći u oblikovanju pravednijeg društva.

„Verujemo da nas narativna umetnost može povezati i pomoći u oblikovanju pravednijeg društva. Kao rezultat, svaki element ove institucije doprinosi toj ideji – ovo gradilište je jedna fizička manifestacija toga.“, rekla je direktorka Muzeja narativne umetnosti Lukas Sandra Džekson-Dumon.

„Kampus sa svojom kultnom zgradom i zasvođenim ’stomakom’ koji stvara krošnju, uz preko 200 stabala koja se ukorenjuju u parku, zajedno stvaraju još jedno okupljalište zajednice sa preko potrebnom hladovinom za naše komšije i druge koji će koristiti lokaciju,“ dodala je Džekson-Dumon.

Muzej je najavio da planira da otvori svoja vrata za javnost 2025. godine; Rendering: MAD

Od Čikaga do Los Anđelesa

Uprkos tome što spoljašnji oblik izgleda uglavnom kompletan, muzej je najavio da planira da otvori svoja vrata za javnost 2025. godine, više od decenije nakon što je Lukas prvobitno najavio planove za ovu instituciju.

Zgrada je prvobitno bila predložena za Čikago, a MAD i Studio Gang su angažovani 2014. Međutim, nakon što je zgrada izazvala kontroverzu zbog svoje lokacije i veličine, Lukas je odustao od planova u korist lokacije u Kaliforniji.

MAD je izradio planove za muzeje u San Francisku i Los Anđelesu, nakon čega se Lukas odlučio za Los Anđeles, a zgrada je odobrena 2017. Izgradnja je počela 2018. godine, kada je bilo planirano da muzej bude otvoren 2021.

Prvobitno je bilo planirano da muzej bude otvoren 2021. godine; Rendering: MAD

Unutrašnjost uključuje 9.000 kvadratnih metara galerijskog prostora, sa otvorima za liftove kroz beli plafon u predvorju.

Na ranije objavljenim renderima, prikazan je i uvid u unutrašnjost, koja uključje 9.000 kvadratnih metara galerijskog prostora, sa otvorima za liftove kroz beli plafon u predvorju.

Posetioci budućeg muzeja će takođe moći da lutaju uređenim stazama koje kruže oko strukture, i da šetaju kroz džinovski luk koji preseca njegovu sredinu.

Lobi Lukasovog muzeja narativne umetnosti: Rendering: MAD

Fotografije i renderi

Izgradnja muzeja počela je 2018. godine; Foto: Sand Hill Media/Eric Furie
Izgradnja muzeja počela je 2018. godine; Foto: Sand Hill Media/Eric Furie
Foto: Hunter Kerhart
Foto: Hunter Kerhart
Foto: Hunter Kerhart
Foto: Hunter Kerhart
Foto: Roberto Gomez
Foto: Roberto Gomez
Foto: Roberto Gomez
Foto: Roberto Gomez
Rendering: MAD
Rendering: MAD
Rendering: MAD
Rendering: MAD
Rendering: MAD
Rendering: MAD
Rendering: MAD
Rendering: MAD

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Radule

    Kič i šund na malo višem nivou…..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *