Stadion Lusail u istoimenom katarskom gradu u nastajanju; Foto: Foster + Partners
Svetski projekti

Zlatna fasada: Na ovom stadionu igraće se finale SP u Kataru

Sportsku arena sa 80.000 mesta za sedenje Norman Foster dizajnirao je tako da bude upečatljiv dodatak katarskom gradu u nastajanju.

Britanski arhitektonski studio Foster + Partners otkrio je slike svog zlatnog stadiona Lusail u Kataru, na kome će biti održan finalni susret Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Stadion, koji će biti domaćin 10 utakmica na ovogodišnjem FIFA takmičenju, uključujući i finale, zvanično je otvoren 9. septembra mečom između šampiona Saudijske Pro lige Al Hilal SFC i pobednika egipatske Premijer lige Zamaleka.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Stadion je zvanično otvoren u drugoj nedelji septembra; Foto: Foster + Partners

Upečatljiv dodatak gradu u nastajanju

Dizajniran od strane Normana Fostera i partnera u saradnji sa građevinskim inženjerima iz Arupa i „sportskim arhitektama“ iz Populousa, stadion sa 80.000 sedišta nalazi se severno od glavnog grada Katara Dohe, u Lusailu. Umotan u zlatnu fasadu, dizajniran je da bude upečatljiv dodatak ovom gradu u nastajanju.

„Naša ambicija je bila da stvorimo upečatljivu, ali jednostavnu formu koja odražava funkciju zgrade, odgovara klimi Katara i poboljšava teatralnost događaja“, rekao je za Dezeen Luk Foks, šef studija u Foster + Partners.

Oblik stadiona podseća na zlatnu posudu; Foto: Foster + Partners

Perforirana fasada je bila sastavljena od brojnih ravnih, trouglastih komada oslonjenih na čelični okvir kako bi se stvorila zakrivljena forma.

Opisan od strane Fosterovog studija kao „zlatna posuda“, na formu stadiona su najviše uticale islamske kugle kao i lokalna arhitektura.

Perforirana fasada je bila sastavljena od brojnih ravnih, trouglastih komada oslonjenih na čelični okvir kako bi se stvorila zakrivljena forma.

Trouglasti otvori na fasadi upućuju na strukturu stadiona i stvaraju perforirani ekran koji propušta svetlost u unutrašnje prostore.

Ulazne kapije postavljene su ispod zakrivljene zlatne fasade; Foto: Foster + Partners

Impresivno iskustva dolaska na stadion

Prema navodima iz studija, stvaranje „impresivne atmosfere“ za igrače i gledaoce bilo je početna tačka za dizajn, sa navijačima raspoređenim što bliže terenu.

Stadion stoji na širokom podijumu, sa ulaznim kapijama postavljenim ispod krivine zlatne fasade koje vode do hola koji se nalazi između dva nivoa tribina.

„Iskustvo dolaska na stadion je intuitivno i impresivno. Gledaoci ulaze u posudu između dva nivoa sedišta koja su namerno komprimovana da pojačaju osećaj drame dok izlaze u ogromnu arenu preplavljenu prirodnim svetlom“, dodao je Foks.

Prostrani hol se nalazi između dva nivoa tribina; Foto: Foster + Partners

Spoljni pritisnuti prsten je složenim sistemom kablova povezan sa centralnim zateznim prstenom, bez potrebe za potpornim stubovima.

Stadion je prekriven krovom od mreže kablova nalik žbicama na točkovima koji pruža hlad za navijače i igrače. Struktura prečnika 307 metara jedna je od najvećih koja se postavlja na stadion, a zajedno sa fasadom dizajnirana je da pomogne u smanjenju potrošnje energije.

„Spoljni pritisnuti prsten je složenim sistemom kablova povezan sa centralnim zateznim prstenom. Ova metoda stvara krov širokog otvora bez potrebe za potpornim stubovima“, objašnjavaju iz studija.

Unutar stadiona, koji je dobio ocenu od pet zvezdica prema Globalnom sistemu za procenu održivosti (GSAS), spoljni klima uređaji će se koristiti i za hlađenje navijača.

Stadion je zasenjen krovom od mreže kablova; Foto: Foster + Partners

Iskustva sa Vemblija primenjena u Kataru

Iz Foster + Partners se nadaju da će stadion, za čiji kapacitet se nakon turnira očekuje da bude smanjen na oko 40.000, postati „trajni simbol“ za Svetsko prvenstvo u ovoj zemlji.

„Koristeći iskustvo redizajniranja stadiona Vembli sa sada već legendarnim lukom, neverovatno smo ponosni što smo stvorili jedinstven i momentalno prepoznatljiv simbol za Katar kao domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu“, rekao je stariji partner u Foster + Partners Angus Kembel.

„Verujemo da će stadion biti zaista mesto za pamćenje za ovogodišnje finale i mnoge druge međunarodne događaje u budućnosti“ – dodao je on.

Zlatna fasada prema idejnom rešenju Foster + Partners; Foto: Foster + Partners

Od 20. novembra do 18. decembra

Stadion Lusail je poslednji objekat koji je završen uoči Svetskog prvenstva koje će početi 20. novembra, a finalni susret će se održati 18. decembra.

Ostali objekti koji će biti domaćini utakmica tokom turnira uključuju stadion Al Thumana, dizajniran po uzoru na tradicionalnu arapsku kapu „takiju“, kao i renovirani stadion Khalifa u Rijadu, koji će imati veoma zanimljivu tehnologiju hlađenja.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *