Discovery Tower prema zamisli ZHA; ; Vizuelizacija: Neom
Svetski projekti

Neboder visok 330 metara biće simbol Neomovog skijališta u Saudijskoj Arabiji

Dok se novi objekti i dalje najavljuju, na izgradnji futurističke metropole u srcu pustinje već je angažovano preko 60.000 radnika.

Praksa Zaha Hadid Architects otkrila je nedavno planove za upečatljiv, 330 metara visok neboder koji bi trebalo da postane integralni deo skijališta Trojena, zvaničnog mesta održavanja Zimskih azijskih igara 2029. godine.

Neboder će se graditi u okviru Neoma, kontroverzne futurističke metropole čija izgradnja je, kao što ćete ovom prilikom videti, uveliko u toku.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Skijalište Trojena u Saudijskoj Arabiji; Vizuelizacija: Neom

Skijanje na otvorenom tokom cele godine

Planirano je da neboder postane prepoznatljiv simbol Trojene, jednog od nekoliko planiranih razvojnih regiona Neoma, smeštenog na 50 kilometara od zaliva Akaba u planinama Saudijske Arabije i osmišljenog kao turistička destinacija koja nudi raznovrsna iskustva.

Novi neboder nalik kristalu biće lociran na planini sa pogledom na centralno veštačko jezero, jer je planirano da postane integralni element Trojene, najavljene kao prve lokacije u Saudijskoj Arabiji gde će biti moguće skijati na otvorenom, i to tokom čitave godine.

Neboder bi trebalo da bude integralni deo Trojene; Vizuelizacija: Neom

Neboder će se graditi u okviru Neoma, kontroverzne futurističke metropole čija izgradnja je, kao što ćete ovom prilikom videti, uveliko u toku.

Neom je kroz objavljeni novi set rendera nebodera ilustrovao njegov kristalni dizajn, kreiran od mnoštva stubova koji se sužavaju ka vrhu.

Iako precizni detalji o funkcijama objekta još nisu otkriveni, predviđa se da će u kuli biti smešteni maloprodajni objekti, restorani, izložbeni prostori i palube za posmatranje sa različitih visina, dok se očekuje da će neboder biti povezan žičarom sa ostalim sadržajima na jezeru, piše Dezeen.

Planirana visina kule je 330 metara; Vizuelizacija: Neom

Vidikovac kraj nebodera

Kula koju su dizajnirali ZHA nazvana je Discovery Tower i nalaziće se u tzv. Discovery klasteru, što će joj, prema navodima iz Neoma, obezbediti „bogatu platformu za revolucionarni umetnički sadržaj i iskustva, koji će biti prožeti tehnologijom“.

Ovaj projekat prati i muzej na otvorenom, čija je izgradnja planirana u neposrednoj blizini, a ZHA su takođe predstavili i dizajn druge strukture koju projektuju unutar Trojene, vidikovca koji se nalazi pored nebodera.

Mountain Observatory  u Trojeni; Vizuelizacija: Neom

Planinska opservatorija biće usidrena u podnožju planine koja takođe gleda na veštačko jezero.

Planirano je da objekat nazvan Mountain Observatory (srp. planinska opservatorija) bude usidren u podnožju planine koja takođe gleda na veštačko jezero. Renderima je otkriven dizajn strukture sa nekoliko platformi na otvorenom.

Treći objekat koji je planiran za Discovery klaster je Cosmic Gate, kamp za posmatranje zvezda, koji će biti i astronomski park, kako je predstavljeno na veb stranici Neoma.

https://www.youtube.com/watch?v=X_lI8iUV3vA&t=1s

Više od 60.000 radnika na terenu

Uprkos skepsi izraženoj od strane dela struke, izgradnja Neoma sada je već uveliko u toku. Na osnovu novog videa, objavljenog 11. oktobra, može se reći da je napravljen značajan napredak u odnosu na stanje prikazano na prethodnim snimcima, predstavljenim javnosti u januaru ove godine.

Novi video otkriva brz napredak na ključnim delovima destinacije, odnosno u regionima The Line, Oxagon, Sindalah i Trojena. Projekat je omogućen značajnim investicijama i podržan od strane vodećih partnera na tržištu iz više od 90 zemlja sveta.

Na terenu se trenutno nalazi više od 60.000 radnika, a snimci otkrivaju da su veliki infrastrukturni projekti, poput puteva, komunalnih sistema i bolnica, značajno izgrađeni.

Pogled na gradilište, oktobar 2023; Foto: Neom

Najveća svetska fabrika zelenog vodonika trebalo bi da počne s radom 2026. godine.

Osim razvoja na lokacijama The Line, Oxagon, Sindalah i Trojena, najnoviji video prikazuje i planove za razvoj luke, koja će imati napredni kontejnerski terminal koji je planirano da bude završen 2025. godine, a što predstavlja značajnu nadogradnju terminala koji je već u funkciji.

Osim toga, na samom kraju klipa, gledaocima se nudi i uvid u izgradnju najveće svetske fabrike zelenog vodonika, koja bi trebalo da počne sa radom 2026. godine, a funkcionisaće u okviru kompanije Neom Green Hydrogen Company, zajedničkog preduzeća firmi Air Products i Acwa Power.

Dodatne funkcije i programi pomenuti u videu o napretku, uključuju Neomov novi pogled na društvenu i javnu infrastrukturu, fokusirajući se na njegove međunarodne standarde u vezi sa porezima, regulatornim okruženjem i komercijalnim pravom.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *